"To je potez koji je proizveo vrlo negativne posledice za naše napore da branimo Kosovo i Metohiju"

Potez srpskih vlasti iz 2010. godine je bila pogrešna pravno-politička procena, ocenio je bivši diplomata Zoran Milivojević za "Kosovo onlajn".

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilustracija: Hybrid Gfx/ Shutterstock
Ilustracija: Hybrid Gfx/ Shutterstock

Zatražiti pred Međunarodnim sudom pravde ocenu da li je samoproglašena nezavisnost tzv. Kosova u skladu sa međunarodnim pravom značajno je oslabila argumente Srbije u odbrani tzv. Kosova.

Milivojević podseća da je tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji je predstavljao Srbiju u ovoj inicijativi, bio samo činovnik tadašnje vlasti na čijem je čelu bio Boris Tadić.

"Međunarodni sud pravde je doneo, ne presudu, već mišljenje da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u supotnosti sa opštim međunarodnim pravom. To mišljenje nije obavezujuće, ali ima pravnu i političku težinu, To mišljenje ne osporava Rezoluciju 1244, ali značajno smanjuje argumente Srbije u odbranih svojih prava i državnih i nacionalnih interesa u odbrani Kosova i Metohije“, kaže Milivojević.

On ističe da mišljenje koje je dao Međunarodni sud pravde, da je samoproglašena nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, osnažuje argumente za odbranu državnosti tzv. Kosova.

"Nedavno je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas, komentarišući najnovije poteze Atine prema Prištini i dizanje nivoa odnosa skoro do samog priznanja, upravo pominjao ovu odluku Međunarodnog suda pravde. Sve države koje su priznale Kosovo imaju u vidu tu odluku, kao argument u prilog priznanju", istakao je Milivojević.

Bivši diplomata podseća da mišljenje Međunarodnog suda pravde stoji uz fusnotu u kojoj se tzv. Kosovo predstavlja sa zvezdicom na međunarodnim skupovima.

"Na osnovu sporazuma o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima, jer Kosovo ne figurira kao država, već je sa zvezdicom i fusnotom, u fusnoti pored Rezolucije 1244 stoji upravo ovo mišljenje Međunarodnog suda pravde. To je potez koji je proizveo vrlo negativne posledice za naše napore da branimo Kosovo i Metohiju, po Rezoluciji 1244, kao sastavni deo Srbije. I pruža mogućnost i argumente za one koji se bore za proglašenje kosovske nezavisnoti da to potvrde“, naglašava Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu