Crna Gora: "Ulica je opcija"

Podgorica -- Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević ocenio da se DPS vratila u parlament da bi spasila "neligitimnu vladu i nelegitimni parlament".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphoto/ Xload
Ilustracija: Depositphoto/ Xload

Poslanici opozicione DPS Mila Đukanovića prekinuli su bojkot i vratili su se u skupštinu da bi tada nejedinstvenoj parlamentarnoj većini pomogli izglasavanje rezolucije o Srebrenice i smenu ministra pravde Vladimira Leposavića.

Za Medojevića je, kaže, ulica opcija ukoliko se ovako neodrživo stanje nastavi. "Protesti su, naravno, demokratsko i legitimno sredstvo kojima se jedino može sprečiti ova neviđena izdaja i prevara birača i mi smo u DF-u svima dokazali i pokazali da smo uvek spremni da branimo volju birača", kazao je Medojević za podgoričku Pobjedu.

Prema njegovim rečima, protesti su jedino rešenje ako "Bečić i Krivokapić nastave da vladaju uz pomoć DPS-a".

"To bi bio svojevrsni državni puč i izdaja i prevara birača od 30. avgusta 2020. koji su glasali da se DPS režim demontira, lopovi pohapse i opljačkana imovina vrati državi, a ne da Demokrate i bivši vlasnici Vijesti vladaju sa DPS-om", poručio je Medojević.

Lider Pokreta za promene je dodao da je smena ministra Vladimira Leposavića glasovima DPS-a, u političkom smislu, već predstavljala prelazak crvene linije od Krivokapića i Ure koja znači grubo kršenje volje birača.

Upitan o daljim koracima, lider Pokreta za promjene je kazao da je vreme da DF bude proaktivan i da pripremi demokratski odgovor na ovu koaliciju Demokrata, Ure i Krivokapića sa DPS i sprieče povratak DPS na vlast.

SNP: Hoćemo novu vladu

Vladimir Joković, lider SNP-a, izjavio je da je ta partija za formiranje nove vlade, a ne za rekonstrukciju postojeće, ali da i za to nema saglasnosti stranaka parlamentarne većine.

Za novu vladu su još i Demokratski front i Demos, dok su za rekonstrukciju postojeće na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, Demokratska Crna Gora, URA, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija.

"Što se tiče novih izbora, mi smo u ovom trenutku spremni za sve. Ne želimo nove izbore, ali onaj ko neće da ispoštuje dogovor kriv je ukoliko se to dogodi", kazao je Joković.

"Mi smo za to da se nadje zajednički jezik, ali nećemo pristati na ucene, niti na ultimatume. Želimo da se ova situacija reši, ali da početni uslov budu rezultati partija na parlamentarnim izborima. Insistiramo na poštovanju svih dosadašnjih postignutih dogovora. Nećemo se dogovarati sa onima koji nisu ispoštovali dosadašnje dogovore, jer je to zaista besmisleno", kazao je Joković za podgorički Dan.

On je to rekao nakon što trećeg nuspeog pkušaja stranaka parlamentarne većine o prevazilaženju političke i institucionalne krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 156 idi na stranu