Skandal zagrebačke policije: Uhapsili pogrešnog muškarca i pretukli ga. Pri tom, čovek je slep

Zagrebački policajci su pre dva meseca priveli pogrešnog muškarca, potom mu slomili nogu i iščašili rame, a onda ga još i optužili za vređanje policije.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2021.

08:45

Skandal zagrebačke policije: Uhapsili pogrešnog muškarca i pretukli ga. Pri tom, čovek je slep
Foto: Depositphotos/Chalabala

Uz to, kako navode hrvatski mediji, taj čovek je slep.

Priču su i otkrili hrvatski mediji, koji su naveli da je pretučeni čovek Stevan Jambrešić (47), koji je slep od detinjstva.

Stevo, kako ga svi zovu, ispičao je za emisiju RTL Potraga, da je sve počelo kada su mu na kućni prag došlipolicajci i pitali da li je on Stevo. "Ja sam rekao da, da. Ali, prezime nisu spominjali", dodao je on.

Dvojica policajaca, koji su ušli u dvorište, priveli ga na silu, pritom su mu slomili nogu i iščašili ruku. U trenutku dok ga je policija grubo odvodila, bilo je jasno da su ga zamenili s nekim drugim čovekom.

"Neka je došla tu, u ovu sedmu oilicijsku stanicu da prijavi očuha ili šta već, da ju je udario. Nisu čekali da im kažem prezime svoje, oni su odmah krenuli na mene. Vi ste Stevo... Dajte neki dokument. I ja sam krenuo prema hodniku da uzmem ličnu kardu iz jakne. Međutim, oni su se brzo predomislili i počeli su već tada sa silom. Povlačili su me prvo za ramena, pa za džemper da sam skoro pao na nos", priča Stevan Jambrešić.

Pre nego što je i stigao do lične karte koja bi dokazala da je reč o pogrešnoj osobi policajci su ga zgrabili. "Kad su me odvukli do pola dvorišta, srušili su me i počeli da udaraju po nozi, onako skačući dok ja nisam počeo bolno da arlaučem, i rekao sam im da su mi slomili nogu.Uošte se nisu obazitali na to. Onda su stali sa udaranjem ali su počeli da me izvrću", rekao je Stevan Jambrešić.

Ispričao je i da je u policijskom vozilu rekao da je on Stjepan Jambrešić, a ne onaj kog su tražili, ali policajci se ni na to nisu obazirali, već su ga odveli u policijsku stanicu.

Ispostavilo se da je policija tražila osobu romske nacionalnosti, istog imena, ali različitog prezimena, koja se, navodno nalazila na istoj adresi.

Pruču Jambrešića potvrdila je injegova komšinica koja je dotrčala čim je čula jaukanje.

Zbog policijske brutalnosti prema slepoj osobi Jambrešićeva polusestra i komšije obavestili su Kancelariju zaštitnika za osobe s invaliditetom, kao i Savez slepih Hrvatske.

Iz MUP-a priznaju da su policijski službenici prekršili zakon i neopravdano upotrebili silu i tvrde da su o svemu obavestili Jabrešićevu sestru. Ona tvrdi da to nije slučaj.

Da stvar bude još neverovatnija, piše Jutarnji list, u službenoj policijskoj belešci piše da je lekarka Hitne koja je pozvana u policijsku stanicu nakon što se Jambrešić žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

Koliko je zapravo povreda bila teška, pokazuje da je Jabmrešić završio u KBC Sestre Milosrdnice gde mu je ustanovljen prelom noge i iščašenje ruke te je zadržan u bolnici pet dana.

U međuvremenu Jabrešićima je na kućnu adresu stigao optužni predlog po kom se tereti da se lažno predstavljao i vređao policajce.

Ipak, kada je cela priča dobila medijski epilog stvar se preokrenula pa je optužni predlog protiv Jambrešića biti odbačen, dok je iz MUP rečeno da će biti pokrenut disciplinski postupak protiv policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: