Brojevi i dalje trocifreni

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđeno da ima još 228 novoobolelih osoba od kovida 19, dok su od posledica ove bolesti preminule tri osobe.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.07.2021.

14:31

Brojevi i dalje trocifreni
Ilustracija, foto: EPA-EFE/Giuseppe Lami

Na respiratorima je 11 pacijenata, a hospitalizovano je 320 osoba.

Kako se navodi, urađena je analiza 8.969 uzoraka.

Tokom epidemije koronavirusa u Srbiji od posledica kovida 19 umrlo je 7.095 osoba, a procenat smrtnosti je 0,99.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 4.591.257 uzoraka, a virus je potvrđen u 719.462.

"Do kraja avgusta 90 odsto"

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša očekuje da će u zemljama Evrope do kraja avgusta 90 odsto slučajeva zaraze biti izazvano delta sojem.

"Sve države u regionu, koje imaju najintenzivnije pogoršanje epidemiološke situacije imaju delta soj i očekuje se da će do kraja avgusta u Evropi 90 odsto slučajeva koronavirusa biti od delta soja", kazao je Ivanuša za Radio-televiziju Srbije.

Ivanuša je istakao da je taj soj koronavirusa jako ozbiljan i podsetio da je delta mutacija izazvala ozbiljnu epidemiju u Indiji.

"U evropskom regionu situacija se generalno pogoršava, od 50 država samo su dve ili tri 'zelene', a ostale su u 'narandžastoj' ili 'crvenoj' boji, što znači da se situacija pogoršava. Uzrok je najčešće delta soj", dodao je on.

Ivanuša je naglasio da delotvornost dostupnih vakcina posle dve primljene doze nije smanjena protiv delta soja i dodao da je najveća prednost vakcine to što sprečava težak oblik bolesti.

"Kad se pratila učinkovitost vakcina, pratilo se u kolikom procentu sprečavaju ozbiljnu formu bolesti. To je bio prvi cilj vakcine, da sprečava da ljudi završavaju na intenzivnim negama i umiru", rekao je Ivanuša.

On je kazao da delta soj koronavirusa ne bira mlađe ili starije već one koji nisu imunizovani, a da je takvih više među mlađima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: