I Makron meta špijunskog softvera? Marokanci kažu da nisu krivi

Predsednik Francuske Emanuel Makron naredio je pokretanje istraga u vezi sa špijunskim softverom Pegazus, kazao je premijer Žan Kasteks.

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2021.

14:05

I Makron meta špijunskog softvera? Marokanci kažu da nisu krivi
Foto: EPA-EFE/CHARLES PLATIAU

Kasteks je to potvrdio razgovoru za televiziju TF1 pošto se pojavila informacija je moguće da je Makron bio meta softvera Pegazus, koji je napravila kompanija NSO Grupe sa sedištem u Izraelu.

Francuski list "“Mond"” izvestio je da su mobilni telefoni predsednika Makrona i 15 tadašanjih članova francuske vlade možda bili među potencijalnim ciljevima tog softvera u 2019. godini, po nalogu marokanske bezbednosne agencije.

"Ukoliko ove informacije budu potvrđene, ovo je ozbiljno", kazao je Kasteks, a prenosi Sputnjik.

Vlada Maroka demantovala je izveštaje da su bezbednosne snage te zemlje možda koristile špijunski softver izraelske NSO Grupe, da prisluškuju mobilne telefone francuskog predsednika i drugih javnih ličnosti.

U saopštenju marokanska vlada kritikovala je međunarodni medijski konzorcijum koji istražuje navode o rasprostranjenoj upotrebi špijunskog softvera “NSO pegasus” za prisluškivanje novinara, aktivista za ljudska prava i političara u više zemalja, prenosi agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: