Erdogan objavio: Mi zauzimamo aerodrom pod jednim uslovom; napravio haos i na Kipru

Turska je spremna da preuzme upravljanje aerodromom u Kabulu, ako SAD pruže potrebnu podršku, rekao je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.07.2021.

11:21

Erdogan objavio: Mi zauzimamo aerodrom pod jednim uslovom; napravio haos i na Kipru
Foto: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

"Nova era počinje u Avganistanu i u regionu, sa Turskom stojeći uz SAD i NATO. SAD su odlučile da povuku svoje trupe iz Avganistana i žele da aerodrom u Kabulu nastavi da radi", naveo je prvi čovek Turske.

"Mi to gledamo u pozitivnom svetlu, jer imamo nekoliko uslova za SAD u diplomatskim odnosima i u logistici", naglasio je Erdogan u intervjuu za TV kanal TRT, prenosi agencija TAS. Podsetimo, NATO je završio svoju vojnu misiju u Avganistanu nakon gotovo dve decenije.

Strane trupe, koje su i dalje u zemlji, američke i turske, nakon odlaska većine NATO vojnika isključivo su pod nadzorom svojih nacionalnih zapovednih lanaca, rekli su izvori.

To znači da se kraju bliži najkrvavija vojna misija u istoriji Saveza.

Odluka da se zvanično ne objavi kraj vojne misije povezana je sa činjenicom da je operativni plan i dalje na snazi, objašnjava DPA.

Sjedinjene Države ušle su u Avganistan nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. a saveznici su ih ubrzo sledili.

Vašington je tada prvi put pokrenuo NATO klauzulu o međusobnoj odbrani.

Video-snimak iz Kabula na kom je trebalo da bude samo molitva vernika, među kojima je bio i predsednik Avganistana, zabeležio je i raketiranje Kabula.

Na Kipru zapaljive poruke

Tanjug/Turkish Presidency/Pool via AP
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i lider kiparskih Turaka Ersin Tatar objavili su danas planove da otvore deo grada Famagusta u delu Kipra koji kontroliše Turska.

Tatar, blizak saveznik Ankare, kaže da je plan vlasti da ukinu vojni status za deo oblasti, dodavši da će oko 3,5 odsto grada imati zagarantovan civilni status. Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je izdalo saopštenje u kojem osuđuje ovaj potez, preneo je "Katimerini".

Zajednička objava je došla nakon dvodnevne posete Erdogana Kipru, na godišnjicu turske invazije na Kipru, koja je podelila mediteransko ostrvo na dva dela, dodaje AP. Tokom govora, Erdogan je napao "neprijatelje turskih Kiprana", uključujući i premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa.

"Svi će danas pričati o Kipru. Saslušaćemo ih, ali nas ne zanima šta pričaju", izjavio je Erdogan.

Turski predsednik ponovio je poziv za "soluciju dve države" na Kipru, optuživši Evropsku uniju da je odbila ideju.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Nikoziji ranije ovog meseca da evropski blok, kojem se Kipar priključio 2004. godine, "nikada, nikada" neće prihvatiti takav sporazum (o podeli).

"Nećemo poslušati njihov savet. Uradićemo ono što treba da uradimo", kazao je Erdogan.

U ponedeljak, na stotine kiparskih Grka je protestovalo protiv Erdoganove posete selu Deriniji u blizini Varoše, napuštenog predgradja grada Famagusta na severu, koji je donedavno bio pod striktnom turskom vojnom kontrolom.

Varoša je ostala prazna i zatvorena od 1974. godine, ali Turska i vlasti kiparskih Turaka su prošle godine dozvolile pristup oblasti.

AP ocenjuje da je to razbesnelo brojne kiparske Grke iz Varoše, koji su videli taj potez kao pritisak na njihova prava i vlasništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: