Vakcina magnetizuje ljude? "Kako da ne, kad dođem u prodavnicu, sve kovanice polete na mene"

I u Hrvatskoj je opao interes za vakcinaciju protiv koronavirusa, piše Index.hr, i dodaje da istovremeno razni mitovi kruže društvenim mrežama.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 19.07.2021.

10:14

Vakcina magnetizuje ljude?
EPA-EFE DANIEL POCKETT

Zbog toga je reagovao epidemiolog hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Bernard Kaić, koji je za hrvatske medije pokušao da pobije neke od tih mitova.

Za prvu teoriju, da vakcina protiv koornavirusa izaziva neplodnost, Kaić kaže da za to nema nikakvih dokaza. "Naprotiv. Ima jako puno dokaza da žene koje su se vakcinisale jesu zatrudnele i trudnoće su zdrave. To je stara teorija koja je izašla početkom godine. Ne znam zašto se sad ponovno aktivirala, ali se pokazalo da je potpuno neutemeljena', dodao je on.

Za onu koja tvrdi da vakcina na bazi mRNK menja ljudski DNK. epidemiolog kaže "da je to tako, onda bi se i raznim drugim cepivima mogao menjati naš genetski kod jer imamo i žive vakcine koje sadrže RNK ili DNK i nema nikakvog dokaza da utiču na naš genetski kod. Čak ni prirodna infekcija virusom ne utiče na genetski kod. Ne vidim nikakvog razloga niti postoji mehanizam kojim bi ceivo to moglo izazvati.''

Dalje, postoji i dilema zašto se vakcinisati ukoliko se i posle vakcina može zaraziti kovidom-29. Na tu tezu Kaić kaže se tu radi o smanjenju šanse da se zaraze. "Ni jedna vakcina ne pruža stopostotnu zaštitu, tako ni cepivo protiv kovida, ali pružaju vrlo visok nivo zaštite. Kako koja vakcina, naravno. Veća je zaštita od težih oblika nego od običnog zaražavanja", rekao je on.

"Da, može se zaraziti vakcinisana osoba, ali ima puno manju šansu da se zarazi i puno manju šansu da umre od bolesti', dodao je on.
EPA-EFE DANIEL POCKETT
Postoji i teza da je vakcina prebrzo napravljeno, a rečeno je da za to trebaju godine. ''U ovom je slučaju prilično jasno. Još iz iskustva sa SARS-om i pokušajima proizvodnje vakcine za SARS, znalo se na koju molekulu treba ciljati. Tehnologije za proizvodnju već su od ranije poznate i ispitane i zato je bilo tako malo vremena potrebno da se cepivo napravi', objasnio je.

Takođe, mnoge teorije govore i o tome da se od vakcina može umreti, a dr Kaić kaže da se teoretski može umreti od cepiva. "Vrlo su retki takvi događaji. Može se proceniti na 1 na 500.000 ili milion vakcinisanih. Veliki deo njih može se sprečiti ispravnom primenom cepiva i pravovremenom reakcijom i lečenjem. I to je rizik koji prihvataju ljudi koji se vakcinišu da bi izbjegli mnogo veći rizik od smrti i same bolesti", istakao je on.

"vakcina magnetizuju ljude, a novčići stoje na mestu uboda", jedna je od teorija na društvenim mrežama. Hrvatski epidemilog pak kaže: "Kako da ne, a kada dođem u prodavnicu, onda sve kovanice iz blagajne polete na mene. Joj, samo nemojte ići u one prodavaonice s priborom za jelo...'

I na kraju, govorio je i o teoriju da je u vakcinu protiv koronavirusa ugrađen 5G čip. ''Besplatan internet za sve. Ne znam šta bih drugo rekao na to nego da sad svi imamo besplatan internet. Ja sam video takođe da postajemo privremeni mobilni uređaji nakon vakcinacije. To bi bilo super jer onda ne bismo trebali digitalne kovid-potvrde na granici, nego bi samo očitali vaš telefonski broj i znaju da ste vakcinisani. Ne znam. Ozbiljniji odgovor ne mogu dati na to.''

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: