DF: Rezolucija zakasnela inicijativa s elementima pokajništva

Predložena Rezolucija o genocidu u Pivi i u selu Velika počinjenom za vreme Drugog svetskog rata zakasnela je inicijativa, ocenjuju u Demokratskom frontu (DF).

Izvor: B92

Nedelja, 18.07.2021.

21:36

DF: Rezolucija zakasnela inicijativa s elementima pokajništva
Ilustracija: Shutterstock/patrice6000

Rezolucija je Demokratska Crna Gora uputila u skupštinsku proceduru, a ona "sadrži elemente pokajništva zbog usvajanja Rezolucije u Srebrenici".

Jedan od lidera DF Milan Knežević rekao je za TVCG da se u tom političkom savezu neće baviti nikakvim inicijativama koalicionih partnera, dok se ne reši aktuelna politička kriza.

Iz Demokratske Crne Gore saopštili su ranije da očekuju da će predloženu rezoluciju podržati svi poslanici.

Iz DPS-a poručuju da će se o predlogu Demokrata izjasniti kada se upoznaju sa sadržinom Rezolucije, a iz Bošnjačke stranke navode da će jasan stav imati kada to pitanje bude na dnevnom redu.

RTCG napominje da TV CG nije uspela da dobije komentar o ovom pitanju od Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata i Građanskog pokreta URA.

Zločin u selu Velika je izvršen 28. jula 1944. godine, kada su pripadnici nacističke S S jedinice "Princ Eugen" i jedinice "Skenderbeg" ubili najmanje 500 stanovnika tog planinskog sela, od čega je bilo 118 dece mlađe od 12 godina.

Zločin u mestu Doli kod Plužina na Pivi dogodio se 7. juna 1943. godine kada su pripadnici S S divizije „Princ Eugen“ uz podršku gatačkih ustaša i muslimana iz zloglasne Handžar divizije, ubili 522 civila, od kojih 109 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: