Već tri dana gore požari na Crnom vrhu FOTO

Javno preduzeće "Srbijašume" saopštilo je danas da kompletno ljudstvo te kompanije već treći dan zajedno sa vatrogascima radi na gašenju velikih šumskih požara

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2021.

10:45

Već tri dana gore požari na Crnom vrhu FOTO
Foto: Srbijašume

Kako se navodi u saopštenju, požari su izbili na teritoriji opština Priboj i Nova Varoš.

"Već treći dan se svo raspoloživo ljudstvo JP 'Srbijašume' bori sa vatrom na planini Crni vrh, koja se nadovezuje na Zlatibor, dok istovremeno gori na području Rutoši, sela kod Nove Varoši", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da pri suzbijanju požara veliki problem predstavljaju borove iglice i granje koje se nakon gašenja ponovo rasplamsa.

"Zaposleni u JP 'Srbijašume' su angažovani na svim područjima i pratiće situaciju na terenu dok se požar u jugozapadnoj Srbiji ne zaustavi", piše u objavi za medije.

Vulin obišao vatrogasce

Foto: Srbijašume
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, zajedno sa v. d. pomoćnikom ministra i načelnikom Sektora za vanredne situacije Lukom Čaušićem, obišao je vatrogasce koji gase požare na Crnom Vrhu u mestima Rutoša i Gornja Jelača u opštinama Nova Varoš i Priboj.

"Na oko 200 hektara zahvaćenih šumskim požarom, požarom na otvorenom prostoru, radi oko 90 vatrogasaca, pripadnika Sektora za vanredne situacije. Posebnu zahvalnost dugujemo “Srbijašumama” i dobrovoljnim vatrogasnim društvima koji se uvek odazovu i uvek su tu da pomognu. Svi pripadnici Sektora za vanredne situacije su opremljeni i obučeni da se bore sa svakom vrstom požara i da štite svakodnevni život i imovinu svih građana. Tako je i ovde, ovde se štiti i šuma koja pripada “Srbijašumama”, ali i privatni posedi. Mi ih bez ikakve diskriminacije obezbeđujemo i štitimo", izjavio je Vulin.

Ministar policije je apelovao na sve građane Srbije da vode računa kada su na otvorenom prostoru.

"Nemojte paliti strnjiku na njivama, nemojte koristiti otvoreni plamen kada ste u šumi ili na izletištu”, poručio je ministar Vulin.

On je istakao da svi pripadnici Sektora za vanredne situacije zaslužuju našu veliku zahvalnost i poštovanje.

"Koliko su vredni i koliko su važni, vidite tek kada dođu ovakve situacije i kada su oni tu da svojim životima i svojim zdravljem čuvaju život i zdravlje svakog od nas. Ministarstvo unutrašnjih poslova učiniće sve da se stanje njihove lične opreme popravi, da se obezbedi i više i bolje opreme i da stimulacijama obezbedimo bolje zarade kako bi oni i njihove porodice bile bar malo zadovoljnije”, rekao je ministar Vulin.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić je naglasio da se vrši uspostavljanje kontrole nad ovim požarima.

"Ljudi zaista daju sve od sebe da bi što pre uspeli da spreče širenje požara. Tu su pripadnici i dobrovoljnih vatrogasnih društava i pripadnici "Srbijašuma“ i svi zajedno se trudimo da požar što pre dovedemo u situaciju da se ne širi”, poručio je Čaušić.

Na gašenju požara u Gornjoj Jelači i Rutoši angažovano je 90 pripadnika Sektora za vanredne situacije iz Priboja, Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Užica, Kragujevca, Kruševca i Beograda sa dva vatrogasna vozila, 20 terenskih vozila, četiri kamiona i tri ATV vozila. U gašenju im pomažu radnici “Srbijašuma” i vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Bajine Bašte i Požege.
Foto: Srbijašume
Foto: Srbijašume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: