Da li će se od 1. septembra đaci testirati na koronu?

Deca su na raspustu, ali roditelji u Srbiji se već pitaju kako će izgledati nova školska godina u uslovima slabog odziva na vakcinaciju i širenja delta soja.

Izvor: Blic

Sreda, 14.07.2021.

07:10

Da li će se od 1. septembra đaci testirati na koronu?
Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Kako piše "Blic" i roditelji i nastavnici se slažu da je onlajn nastava bila i ostala samo privremeno rešenje i da su posledice po znanje i socijalne veštine učenika nemerljive. Takođe, preporuka SZO je da se onlajn nastava izbegne po svaku cenu, a kao rešenje se nudi što češće testiranje učenika.

Ali, koja su rešenja za đake u Srbiji?

Evropski ogranak Svetske zadravstvene organizacije nedavno je dao preporuku da bi sledeće godine u školama u EU trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbeglo vraćanje na onlajn nastavu u slučaju novog talasa epidemije korona virusa.

Aleksandar Markov, presednik Foruma beogradskih gimnazija, na pitanje da li bi masovno testiranje đaka na korona virus bilo izvodljivo, kaže da to "nije realna opcija."

"To bi bio logistički problem, bilo da to radite na početku školske godine ili da ga radite u toku. Mnogo je đaka, a čak i da danas budu negativni, sutra bi već mogli da budu pozitivni.

Po njemu, jedino rešenje je podrška države i - masovna vakcinacija. "Država bi morala da uzme na sebe obavezu i naredi opštu vakcinaciju, najpre zaposlenih u prosveti, pa onda i drugih zaposlenih, kao preduslov normalizacije", dodaje Markov.

Miroslav Markićević, direktor Sedme beogradske gimnazije, kaže da se u njegovoj gimnaziji pripremaju kao da će nastava krenuti najnormalnije 1. septembra. Ipak, kaže i da su spremni na svaku eventualnost,a na pitanje o masovnom testiranju dece kaže:

"Škola nema nadležnosti da masovno testira svoje učenike. Iskreno, zvuči nemoguće testirati sve učenike odjednom. Ipak, mi radimo u skladu s preporukama, pa ako ministarstvo osmisli plan o testiranju, mi ćemo to ispoštovati."

Da li bi ova preporuka mogla da bude usvojena i kod nas, za sada nema definisanog odgovora. Neki prosvetari, koji su želeli da ostanu anonimi, rekli su da se o testiranju sve više priča u školama ali da niko ništa zvanično nije odlučio. Iz Ministarsva prosvete su ranije saopštili za "Blic" da prate situaciju i da će se odluka tek doneti - bez preciziranja da li će biti testiranja ili vakcinacije.

Rešenje - vakcinacija svih iznad 13

Foto: Depositphotos/oksun70
Stav struke prema ovom pitanju je da je najbolje rešenje vakcinacija - dok masovno testiranje učenika dočekuju sa krajnjom skepsom. Epidemiolog Borislav Radulović kaže direktno da bi masovno testiranje učenika bilo "van pameti".

"Taman posla! Bilo bi nemoguće. Zamislite samo jednu generaciju da morate da testirate. Koliko je to testova?"

On ističe da jednom negativan tekst ne znači da neće biti negativan i sutra. "Čak i da uspete da ih testirate, sve njih, za samo pet dana bi među njima imali novoobolele. Negativan danas ne znači negativan sutra", kaže on.

On preduslov normalizacije vidi u vakcinaciji svih "od 13 pa naviše."

"Virus će sve više da traži sebi rezervoar i da se spušta ka mlađim generacijama. Svi od 17 do 30 moraju da se vakcinišu. To je ključ. Mogli bi i oni od 13 , za mlađe još nije preporučeno. Najmanje vakcinisanih imamo u toj populaciji", ističe.

Ipak, kako smo tek u julu, teško je prognozirati. Iako je epidemiološka situacija daleko stabilnija nego na početku prošlog talasa, neke stvari brinu struku - a najviše od svih usporavanje procesa imunizacije stanovništva, kao i širenje delta soja korona virusa.

Posle pada u broju zaraženih, brojke ponovo rastu, a to budi opravdani strah od eksplozije zaražavanja u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: