Tela vojnika rasuta leže na pijaci; "Podigli su ruke u vazduh i predali se, a talibani su samo pucali" VIDEO

CNN je objavio uznemirujući video-snimak na kojem se vidi kako talibani ubijaju avganistanske vojnike koji su želeli da se predaju 16. juna.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija:  EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ
Ilustracija: EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

Na snimku se čuje kako neko viče: "Predajte se, komandosi, predajte se!" Posle toga se vidi da nenaoružani muškarci izlaze iz zgrade i ubrzo talibani pucaju na njih uzvikujući "Alahu akbar" (Bog je velik), preneo je Index.hr.

Talibani su 16. juna ubili pripadnike avganistanskih specijalnih snaga u gradu Davlat Abad u provinciji Farijab, u blizini avganistanske granice sa Turkmenistanom. CNN je naišao na nekoliko snimaka događaja, potvrdio njihovu autentičnost i razgovarao sa svedocima.

Na snimku se vide tela avganistanskih vojnika kako rasuta leže na pijaci.

Svedoci su rekli da su vojnici nakon žestoke borbe za zadržavanje grada ostali bez municije i da su ih ubrzo opkolili talibani. Na jednom video-snimku, koji traje oko 45 sekundi, može se čuti slučajni prolaznik kako na lokalnom jeziku govori talibanima da ne pucaju na vojnike.

"Ne pucajte u njih, ne pucajte u njih, molim vas. Kako to da Paštuni ubijaju Avganistance?", rekao je prolaznik.

Paštuni su iranska etnička grupa u Avganistanu.

Crveni krst je potvrdio da su pronađena 22 tela avganistanskih vojnika. Ova ubistva šalju suprotnu poruku od talibanskih tvrdnji da prihvataju predaju vojnika i, u nekim slučajevima, plaćaju im da odu kući jer tako obezbeđuju avganistansku teritoriju.

Tri dana nakon borbi u Davlat Abadu, talibani su objavili video-snimak na kojem se vidi kako vojnici oduzimaju oružje. Oni su za CNN rekli da su snimci na kojima pucaju na avganistanske vojnike lažni i da je u stvari bila propaganda vlade koja je želela da spreči buduću predaju. Portparol je rekao da su 24 vojnika još uvek u zarobljeništvu i nalaze se u provinciji Farjjab, ali nije pružio nikakve dokaze za te tvrdnje.

Avganistansko Ministarstvo odbrane poreklo je da talibani drže vojnike i reklo je CNN-u da su ubijeni.

Nekoliko svedoka iz Davlat Abada reklo je CNN-u da su talibani hladnokrvno pucali na vojnike. Jedan čovek je rekao da su komandosi stigli u grad na nekoliko tenkova, ali da su nakon dva sata borbe ostali bez municije.

"brzo su ih opkolili talibani. Zatim su ih odveli na sredinu ulice i sve ih streljali", rekao je svedok.

Još jedan svedok, trgovac koji radi na pijaci, takođe je rekao da komandosi "nisu pružali otpor".

"Podigli su ruke u vazduh i predali se, a talibani su samo pucali", rekao je trgovac.

Nakon najave američkog predsednika Džoa Bajdena da će povući sve američke trupe iz zemlje do 11. septembra, desetine hiljada civila raseljeno je širom Avganistana.

Talibani tvrde da su preuzeli kontrolu nad skoro 200 okruga, uglavnom na severu i severozapadu Avganistana. U ponedeljak su rekli da su "hiljade vojnika pobegle i zagrlile islamski emirat raširenih ruku".

"Očistili smo skoro dve stotine okruga od zlonamernog prisustva“, dodaje se u saopštenju.

Avganistanske specijalne snage obučile su i opremile Sjedinjene Države i imaju jedinicu od oko 11.000 vojnika. Ali bez američke podrške, postaje im sve teže da drže delove Avganistana i trpe velike gubitke.

CNN je dobio pristup drugom video-snimku koji prikazuje tela komandosa koje su talibani ubili prošle nedelje u drugom delu provincije Farjjab. Crveni krst je potvrdio da je sa lokacije prikupio više od desetak tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu