Francuska pozvala sve svoje državljane da napuste Avganistan

Kabul -- Francuska je pozvala svoje državljane da napuste Avganistan zbog "razvoja bezbednosne situacije u toj zemlji", objavila je danas Ambasada u Kabulu.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/M SADIQ
EPA-EFE/M SADIQ

SAD bi mogle da uspore s povlačenjem vojske iz Avganistana

"Francuska vlada će organizovati specijalni let 17. jula ujutro sa polaskom iz Kabula da bi celokupna francuska zajednica mogla da se vrati u Francusku", navela je Ambasada i dodala da će to biti jedini takav let pošto neće moći da bude iznajmljen dodatni avion.

Ambasada je poručila Francuzima koji nameravaju da ostanu u Avganistanu posle 17. jula da posle tog datuma više neće moći da im osigura bezbedan odlazak. U saopštenju se navodi da "tim u Ambasadi radi", što znači da za sada diplomatsko predstavništvo ostaje otvoreno.

"Nastavljamo naš zadatak i sada, danas, više nego ikad našu podršku Islamskoj Republici Avganistan", navodi se u saopštenju. Strane trupe koje su posle 20 godina u Avganistanu u okviru koalicije na čelu sa SAD i pod pokroviteljstvom NATO-a, početkom maja počele su konačno povlačenje, koje treba da se završi krajem avgusta.

Koristeći povlačenje, talibani dva meseca vode ofanzivu protiv avganistanskih snaga tokom koje su zauzeli velike delove Avganistana.

Bez presudne američke pomoći iz vazduha avganistanske snage su pružile samo slab otpor i kontrolišu samo velike puteve i glavne gradove pokrajina, od kojih su neki pod opsadom talibana.

Pobunjenici su nedavno zauzeli više oblasti provincija susednih sa Kabulom, što izaziva strah da bi uskoro mogli da napadnu glavni grad i njegov aerodrom, jedino mesto odakle stranci mogu da otputuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu