Vojska na ulicama; Sve više mrtvih, a u bolnicama haos FOTO

Vojska Južnoafričke republike razmeštena po ulicama dve provincije zbog protesta, pljački i nereda nakon što je bivši predsednik te zemlje otišao u zatvor.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 13.07.2021.

09:51

Vojska na ulicama; Sve više mrtvih, a u bolnicama haos FOTO
Tanjug/AP Photo/Andre Swart

Prema najnovijim informacijama ima još mrtvih.

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafoza izjavio je da bi naredni takvi dani haosa mogli da dovedu do nestašice hrane i lekova u narednih nekoliko nedelja.

On je naveo da su protesti doveli i do otkazivanja napora za vakcinaciju protiv koronavirusa u nekim delovima zemlje i da bi mogli dovesti do daljeg narušavanja programa baš u trenutku kada je zemlja ubrzavala tempo imunizacije, preneo je Rojters.
Tanjug/AP Photo/Yeshiel Panchia
Južnoafrička Republika rasporedila je vojsku na ulice kako bi ugušila nasilne proteste koji su izbili zbog zatvaranja bivšeg predsednika Džejkoba Zume koji pred Vrhovnim sudom osporava optužbe.

Nakon višednevnih sporadičnih nereda koji su nastavljeni i danas, do sada je stradalo ukupno 32 ljudi. Juče je taj broj bio šest.

Izgrednici su tokom noći pljačkali prodavnice i bacali kamenje na policiju.
Tanjug/AP Photo/Yeshiel Panchia
Vojska je spremna da pošalje 2.500 vojnika, jer policija nije uspela da spreči napade na prodavnice u Zuminoj rodnoj provinciji KvaZulu-Natal i u provinciji Gauteng u kojoj se nalazi Johanesburg, najveći grad u zemlji, prenosi Rojters.

Policija je saopštila da se izgredi intenziviraju i potvrdila da je do sada tokom intervencija snaga reda zbog nasilja na protestima uhapšeno 757 ljudi.

Među žrtvama je šestomesečna beba, koju je zalutali metak pogodio u glavu, kao i muškarac koji je iskrvario od rana zadobijenih nožem, preneo je Njuz 24.

U klinikama, javljaju lokalni mediji, vlada haos pošto demonstranti neprestano pokušavaju da upadnu u prostorije u kojima se nalaze povređeni.

Nije uvedeno vanredno stanje

Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe
Ministarka odbrane Južnoafričke Republike Nosivive Mapisa-Nkakula izjavila je danas da još nije proglašeno vanredno stanje.

Zvaničnici južnoafričkih službi bezbednosti potvrdili su ranije danas da vlada radi na tome da zaustavi dalje širenje nasilnih protesta i upozoravaju građane da im neće biti dozvoljeno da se "rugaju demokratskoj državi", prenosi Rojters.

"Nikakva nesreća ili lični razlozi ne daju za pravo našim građanima da pljačkaju, uništavaju imovinu i rade šta i kako hoće kršeći zakon", upozorio je ministar unutrašnjih poslova Beki Sele na konferenciji za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: