Krizni štab saglasan: Može da izmakne kontroli, vakcina spasava živote VIDEO

Krizni štab danas je raspravljao o broju vakcinisanih protiv koronavirusa, opasnosti od četvrtog talasa epidemije, kao i o uvođenju treće doze vakcine.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2021.

15:00

Krizni štab saglasan: Može da izmakne kontroli, vakcina spasava živote VIDEO
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

"Poslednjih meseci imamo podatak da preko 90 odsto obolelih nije bilo vakcinisano. To je značajan pokazatelj koliko je važna vakcinacija. Najveći deo našeg sastanka je bio usmeren ka tome kako da pojačamo odziv na vakcinaciju", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević. "Ovom prilikom bih istakla grad Beograd i opštinu Stari grad, gde je preko 70 odsto vakcinisanih. Vidimo da naš glavni grad prednjači u vakcinaciji, što i jeste dobro jer je tu najveća gustina naseljenosti", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ona je iznela podatke da je 17,42 odsto građana Srbije od 18 do 30 godina vakcinisano, manje nego svaki peti. Mlađih od 16 godina vakcinisano je manje od 10 odsto.

"Epidemiološka situacija je još uvek stabilna, ali to vrlo lako može da izmakne kontroli. Jedini način da se zaštitimo je da se vakcinišemo", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Zaposleni u zdravstvu moraju da imaju PCR test ako nisu vakcinisani

"Svi radnici koji odgovorno shvataju posao, a koji nemaju kontraindikacija, to su i uradili", kazala je ona.

Napomenula je da moraju da budu bezbedni za svoju sredinu i pacijente, zato moraju da imaju PCR test ne stariji od 48 sati. Donosiće se individualno od bolnice do bolnice.

"Treća doza sada nije prioritet, ona neće povećati kolektivni imunitet"

"Treća doza ukoliko se i dokaže da je efikasna, ona nam neće povećati kolektivni imunitet. Sada u ovom momentu nije prioritet da se razmišlja o tome. Još uvek se rade istraživanja da li će biti potrebna treća doza", rekla je ona.

"Zadatak svih nas je da apelujete na ljude koji nisu primili nijednu dozu vakcine jer na taj način činite dobro i štitite sve nas", dodala je ona.

Na pitanje novinara da li je bilo reči o tome da je primetno nepoštovanje mera i nenošenje maski, ona je rekla da se razgovaralo o tome i da će kontrole biti pojačane.

"Moraćemo da pojačamo kontrole jer se ne nose maske. Iako te represivne mere nisu popularne, imaćemo u narednom pariodu pooštravanje kontrole", rekla je Kisić Tepavčevićeva. Odluka o zasedanju Kriznog štaba doneta je nakon pojave delta soja koronavirusa u Srbiji i očekivanja da ćemo se u septembru suočiti sa još jednim talasom epidemije.

Osim toga, primetno je opuštanje građana kada je poštovanje mera u pitanju, a i odziv mladih na vakcinaciju nije na zadovoljavajućem nivou.

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas uoči sednice da nema potrebe pre 1. avgusta donositi odluku o davanju treće doze vakcine protiv koronavirusa.

Nova odluka je da će svi zdravstveni radnici i medicinsko osoblje, koji nisu vakcinisani, morati da urade PCR test na koronavirus pre povratka na posao o svom trošku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: