Bolnice u Srbiji počele da primenjuju ovo pravilo

Svi zdravstveni radnici i medicinsko osoblje, koji nisu vakcinisani, moraće da urade PCR test na koronavirus pre povratka na posao o svom trošku.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2021.

11:53

Bolnice u Srbiji počele da primenjuju ovo pravilo
EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

Ovu meru već primenjuju pojedine bolnice, a prema najavama, uvešće se u svim kliničkim centrima, piše "Blic".

Nevakcinisanom osoblju praktično je uslov za povratak na posao PCR test, bilo da se vraćaju sa odmora, slobodnih dana ili bolovanja.

Rezultati ne smeju biti stariji od 48 sati i predaju se nadležnom načelniku odeljenja ili rukovodiocu.

Ova mera se uvodi jer su zabeleženi slučajevi prenosa infekcije i na osoblje i na pacijente, koji se za sada kreću u malim brojkama, međutim, četvrti talas praktično još nije ni počeo.

Mera se uvodi za nevakcinisano osoblje i zbog same prirode delta soja koji je ušao u Srbiju. Teško prepoznatljiva zaraženost u prvi mah daje prostor za prenošenje zaraze. Deta soj daje simptome uobičajene za letnji period i pojavljuje se bez temperature i gubitka ukusa, a što je bio do sada jedan od znakova prepoznavanja inficiranosti. Ovaj soj je do sada najvirulentnija varijanta koronavirusa.

Mera obaveznog testiranja pre povratka na posao može delovati kao neprijatna, međutim, zaražavanje je, grubo rečeno, počelo. KBC Dragiša Mišović od juče primenjuje ovu meru. Kako za "Blic" kaže direktor ove ustanove Vlada Đukić mera je doneta kako bi se prenošenje zaraze u bolnicama svelo na minimum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: