Simbolični kraj rata?

Dosadašnji glavnokomandujući američkih oružanih snaga u Avganistanu general Skot Miler predao je danas dužnost generalu Fenku Mekenziju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/BPTU
Foto: Shutterstock/BPTU

Pročitajte još:

Kraj

Dužnost je predao tokom svečane ceremonije u Kabulu, čime su se SAD za korak približile konačnom završetku najdužeg rata u istoriji Amerike.

Primopredaja dužnosti odvijala se dok snage talibana nastavljaju svoj pohod i zauzimanje teritorija širom Avganistana.

Američki general Fenk Mekenzi koji preuzima dužnost je načelnik Centralne američke komande i njegova odgovornost biće sprovođenje vazdušnih operacija u slučaju da regularnim avganistanskim snagama zatreba podrška do planiranog završetka povlačenja američkih snaga 31. avgusta, preneo je Rojters.

General Mekenzi će komandovati iz sedišta Centralne komande u Tempi na Floridi.

Primopredaja dužnosti je obavljena u dobro utvrđenom komandnom centru nazvanom Odlučna podrška, koji se nalazi u srcu Kabula.

Nakon odlaska generala Milera u Kabulu će ostati još jedan američki admiral koji će rukovoditi obezbeđivanjem američkog diplomatskog kora i aerodroma u Kabulu.

SAD su najavile da će i nakon povlačenja svojih oružanih snaga iz Avganistana izdvajati oko 4,4 milijarde dolara godišnje zaključno sa 2024. godinom kao pomoć avganistanskim vojnim i bezbednosnim strukturama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu