Talibani napreduju, napadaju vojnike iz kuća civila

Talibanski borci opkolili su grad Gazni u centralnom Avganistanu, zauzimajući domove civila u borbi protiv avganistanskih snaga bezbednosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/GHULAMULLAH HABIBI
Foto: EPA-EFE/GHULAMULLAH HABIBI

Ovo je poslednja ofanziva talibana u provinciji Gazni, budući da su ohrabreni odlaskom stranih snaga napravili novi prodor, stičući dodatnu teritoriju, prenosi agencija AP.

“Situacija u gradu Gazni je vrlo kritična. Talibani koriste kuće civila kao skrovišta odakle pucaju na avganistanske snage bezbednosti, što veoma otežava situaciju u delovanju snaga bezbednosti protiv talibana”, izjavio je Hasan Rezai, član pokrajinskog veća u gradu Gazni, koji je na glavnom putu između Kabula i Kandahara.

Nasilje je eskaliralo u Avganistanu otkako je američki predsednik Džo Bajden u aprilu najavio da će se američke snage povući do 11. septembra, završavajući tako svoju 20-godišnju misiju u Avganistanu. Sukobi između talibana i snaga bezbednosti nastavljaju se i u južnoj provinciji Kandahar, gde su talibani tradicionalno imali snažno uporište, tvrde meštani.

"U protekla četiri dana, naoružani talibani napadaju grad Kandahar iz zapadnog pravca", rekao je Hamidzai Lalaj, bivši član parlamenta koji se bori protiv talibana u Kandaharu.

Do sada talibani nisu uspevali da osvoje prestonice provincija, ali su izvršili pritisak na avganistanske snage bezbednosti koje odgovaraju na ofanzive talibana širom zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu