Evropol: Na Kosovu locirano više štamparija lažnih dokumenata

U međunarondoj operaciji uhapšeno je više od 400 ljudi sa Zapadnog Balkana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, prenosi Reporteri.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2021.

17:59

Evropol: Na Kosovu locirano više štamparija lažnih dokumenata
Ilustracija: Deposit photos/ Yarr65

Akcija je imala za cilj sprečavanje šverca migranata, izradu i distribuciju lažnih dokumetana koju je predvodio Evropol u saradnji sa lokalnom policijom više evropskih zemalja.

Opsežna policijska akcija je pokazala da je sa Kosova poticala glavna distribucija lažnih dokumenta. Četiri baze za štampu falsifikovanih dokumenata na Kosovu su otkrivene u martu 2021. godine, a potvrđena je veza sa kriminalnom mrežom sa sedištem u Velikoj Britaniji i Irskoj, koja je upravljala letovima i prijemom migranata u tim zemljama.

Do sada je istraga dovela do 50 hapšenja, identifikovano više od 400 migranata na aerodromima i zaplenjeno je preko 1.000 lažnih dokumenata.

Istragu je vodila španska nacionalna policija, u bliskoj saradnji sa albanskom policijom i organima za sprovođenje zakona i imigracijama u Austriji, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Kosovu, Portugaliji, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, a čitavu akciju je podržao Europol čiji su službenici imali za cilj razotkivanje organizovane kriminalnu grupu koja se bavi krijumčarenjem migranata i prevarama sa dokumentima.

Kao materijalni dokaz zaplenjeni su falsifikovani dokumenti, finansijska dokumentacija, evidencija ilegalnih aktivnosti, elektronski uređaji, novac i razne droge (kanabis, kokain i sintetičke droge).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: