Talibani preuzimaju sve granice; vlada se ruši kao kula od karata

Na društvenim mrežama pojavila se mapa teritorije koja je do današnjeg dana pod kontrolom talibana.

Izvor: B92

Petak, 09.07.2021.

19:03

Talibani preuzimaju sve granice; vlada se ruši kao kula od karata
EPA-EFE/ GHULAMULLAH HABIBI

Vlada u Kabulu se ruši kao kula od karata, dok ANA uprkos silnim porazima pokušava da zaustavi najezdu talibana koji su u ofanzivi i koji će do kraja leta zauzeti celu zemlju.

Više od 60 odsto teritorije u rukama je ove militantne organizacije koju ni 20 godina rata sa SAD i saveznicima iz NATO nisu mogli da poraze.

Prema vidljivoj mapi, stara prestonica talibana u kojoj je stolovao jednooki Mula Omar je ponovo u njhovim rukama, kao i grad Frah. Grad Mazar e Šarif je na ivici pada, dok još uvek odolevaju Herat, Kabul, Džalalabad.

Više od polovine okruga od 420, koliko ova centralnoazijska država ima, takođe je u rukama islamista. Prema poslednjim informacijama, kasno sinoć 8. jula u ruke talibana je pala skoro kompletna granica sa Tadžikistanom, sa koje su još početkom ove nedelje malobrojni vojnici ANA koji nisu hteli da se predaju islamistima pobegli. Tako je na društvenim mrežama osvanuo snimak toga kako dvojica talibana sa graničnog punkta na mostu preko reke Pjandž skida avganistansku zastavu i postavlja talibansku belu sa crnim slovima. Punkt se nalazi u glavnom gradu Gorno-Badakšanu, prenose mediji.

Sa granice sa Iranom dolaze i snimci iz Herata, koji drže talibani, gde se prikazuje prelaz Isalm Kala, koji se nalazi zapadno od Herata, gde su se radosni talibani susreli sa iranskim graničnim jedinicama.

Na društvenim mrežama pojavili su se i snimci sa granice sa Turkmenistanom. Za sada je daleko izvan kontrole talibana ostala granica sa Kinom na krajnjem severoistoku zemlje.

Inače, u četvrtak uveče američki predsednik Džozef Bajden je rekao da od avganistanskog naroda zavisi na koji način će voditi svoju zemlju, najavljujući da će se američka vojna misija u Avganistanu završiti 31. avgusta, uprkos novoj zabrinutosti zbog mogućnosti građanskog rata.

"Isključivo je pravo i odgovornost avganistanskog naroda da odlučuje o svojoj budućnosti i kako želi da upravlja svojom zemljom", istakao je on.

Bajden je rekao da SAD planiraju da isele hiljade avganistanskih prevodilaca iz zemlje, očekujući kraj američke vojne misije u toj zemlji 31. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: