Nove pretnje iz Prištine: Ako Srbija uđe na Kosovo sa vojskom

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani kazala je da ako Srbija odluči da uđe u pokrajinu sa vojskom, da će je čekati vojnici SAD.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2021.

15:16

Nove pretnje iz Prištine: Ako Srbija uđe na Kosovo sa vojskom
Foto: Depositphotos/Yarr65

Ona je u intervjuu za hrvatski portal "Express.hr" kazala da ne zna da li Srbija namerava da pređe granicu tzv. Kosova.

"Jasno je da Vojska Srbije vidi Rusiju kao glavnog saveznika u vidu vojne saradnje, ali i kada je reč i o ekonomiju. To otvoreno pokazuju. Dok su druge zemlje u regionu, među kojima je i Hrvatska, izvodile vežbeu "Defender Jurop 21" sa NATO snagama i SAD, Srbija je organizovala vežbe sa Rusijom u isto vreme. To je jedina zemlja u regionu koja nije prisustvovala na toj vežbi. Nisam sigurna šta imaju na umu po pitanju retorike koju koriste, ali jednu stvar znam jako dobro: ako pređu granice sa Kosovom susreće se sa vojnicima Sjedinjenih Američkih Država i drugih NATO članica. Mi nismo sami i Srbija to dobro zna! To su probali da urade jednom 1999. godine. Ne mislim da će hteti da probaju ponovo", kazala je Osmani.

Osmani se takođe osvrnula na nedavni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija.

"Na tu temu je održan jedan sastanak sada u junu, a drugi je na rasporedu 25. jula. Kurti je predstavljao stavove Kosova kada dolazi do regionalne kooperacije. Postizanje održivog mira kroz pravdu takođe se povezuje sa problemima prava manjina i rasvetljavanja sudbine nestalih. To su bile teme početnog, uvodnog sastanka. Viđećemo kako će se stvari odvijati 25. jula. Mislim da je još prerano suditi o procesu i iznositi jasan i finalan zaključak. Ali, mi smo jako jasni po pitanju naših očekivanja i ona su identična onima koja se ističu u pismu predsednika Džoa Bajdena koje je poslao. U njemu se jasno definiše da bi ovaj proces trebalo da bude usmeren na međusobno priznanje Kosova i Srbije. I to je upravo ono što očekujemo. U suprotnom bi sav trud bio samo prilika da Srbija napreduje i odloži procese našeg priznanja, a to vreme bi bilo nepovratno", navela je ona u intervjuu za hrvatski portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: