Vučić zahvalio, Orban objasnio; "Da su mogli da me zadave, zadavili bi me" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban obratili su se nakon bilateralnog sastanka.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2021.

11:31

Vučić zahvalio, Orban objasnio;
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Prethodno je Vučić uručio Orden srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske.

Predsednik Srbije je zahvalio mađarskoj vladi na ekonomskoj saradnji, kao i na saradnji u oblasti evrointegracija, a posebno, kako je rekao, zbog činjenice da Srbija zahvaljujući mađarskoj vladi ima odlične odnose sa Mađarima u Vojvodini.

"Gotovo da sada i ne postoje sada", rekao je Vučić i dodao da je zbog toga zahvalan lideru Saveza vojvođanskih Mađara.

"Hvala vam na vašoj ulozi na prostoru Zapadnog Balkana, za podršku na evropskom putu Srbiji. Malo ko to čini hrabro i otvoreno, malo ko je spreman da to uradi kao vi. Možemo samo da vam zahvalimo i da kažemo da ćete uvek moći da računate na naše prijateljstvo i da se nadamo da ćemo moći da vam uzvratimo", rekao je Vučić.

"Verujemo u EU budućnost i podršku Mađarske na tom putu, a povećaćemo saradnju i sa Mađarskom i sa zemljama Višegradske grupe. Verujem da ćemo pokušati da ti odnosi, ako je uopšte moguće, budu i na još većem nivou", rekao je Vučić.

"Još jednom želim Orbanu da kažem da je ovde uvek dobrodošao i da možemo da imamo i češće sastanke. Blizu smo, a obe zemlje od toga imaju koristi. Hvala još jednom hvala na ulozi u stabilizaciji u regionu jer bez stabilnog regiona nema napretka", dodao je Vučić.

Orban objasnio zašto se zalaže da Srbija uđe u EU

Nakon Vučića, medijima se obratio i mađarski premijer Viktor Orban, koji je govorio o tačkama njihovog današnjeg razgovora, koji se u najvećem delu sastojao od ekonomskih pitanja.

Takođe je rekao da su svi dugoročni ciljevi mnogo važniji od kratkoročnih i to je ono što znači stabilizaciju u regionu.

"To nije samo duhovno već suštinskog pitanja", rekao je Orban i naveo da je potpuno svestan kakoje proticalo prethodnih 30 godina u ovom regionu, kao i u poslednjih 10, pa i sedam, jer je sve to vreme prisutan u politici.

U tom smsilu, dodaje Orban, cifre govore sve, Srbija je bila na kraju, a sada je na vrhu, među prvima je, dodao je Orban.

"Ako govorimo o evropskom članstvu, a govorim iz iskustva, jer sam vodio pregovore o uključenju Mađarske u EU i znam da se svaka zemlja trudila, jer smo mislili da smo svi jednaki i da svi imaju jednake šanse. Ali je došlo do toga da je ispalo da niko neće biti primljen ako se ne primi Poljska", rekao je Orban, pa nastavio:

"Dakle, i mi smo tada, kada smo primani u EU, imali centralnu zemlju, zato razumem Srbiju i smatram da ona treba da se primi u EU, jer je ona ta centralna zemlja Zapadnog Balkana bez čijeg prijema u EU neće biti prijema ni za ostale. Srbija je ključna zemlja."

Dodao je da Srbija uvek može da računa na Mađarsku, kao što Mađarska uvek može da računa na Srbiju.

"Da su mogli da me zadave"

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs
Upitan da prokomentariše napada ne Mađarsku i njega zbog zalaganje da se Srbija primi u EU, Orban je prokomentarisao da je pod udarom Brisela bio i kada je zbog migranata podigao zid na granici.

"Da su mogli da me zadave u Briselu, davno bi me zadavili. Još kada sam u Briselu govorio da mora da se zaustavi migracija, i sada evo i ostali su počeli da dižu ograde zbog migranata", kazao je on.

Sada su i u Mađarskoj vera u EU i budućnost u EU na veoma niskom noivu, kazao je Orban i dodao: "Ne možemo mi da razmišljamo šta se dešava u Briselu jer Zapad je došao na veliko blagostanje, a mi ovde imamo neizvesnost kuda mi idemo, a put može da vodi i na gore i na dole. Sada to u Briselu nazivaju elegantno 'prezasićenost proširenjem', ali ako se nešto ne preduzme nešto po tom pitanju, EU će postati nestabilna", smatra Orban.

Zemlje koje okružuju EU će biti nestabilne, odnosno spoljne granice EU će biti nestabilne, zemlje će biti nezadovoljne i na kraju krajeva sve može voditi u raspad EU.

"Proširenje na Srbiju ne da ne treba da se odlaže, već treba da se ubrza. I nije to nikava filozofija, ja to govorim iz iskustva, jako su se plašili proširenja kada je i Mađarska primana u EU, ali EU treba proširenje", rekao je Orban.

Orden za Sijarta

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs
Vučić je uručio Orden srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu.

Sijarto je odlikovan povodom 28. juna, Vidovdana, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Mađarske.

Sijarto se zahvalio na, kako je rekao, izuzetnom odlikovanju, koje za njega predstavlja veliku čast.

"Ako želimo da budemo pošteni, ovo odlikovanje trebalo bi da podelim sa bar dva srpska minsitra, Nikolom Selakovićem i Jadrankom Joksimović, jer se izvanredno bore za članstvo Srbije u EU", rekao je Sijarto.

Dodao je da odlikovanje treba da pripadne svima koji su od 2010. godine u Mađarskoj pomažu Zapadnom Balkanu i drže fokus mađarske politike na tom regionu.

"Verujemo da EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana i Srbije, a znamo da u geopolitici nema vakuuma i da ako EU propusti integraciju ovog regiona, neko drugi će zauzeti to mesto. Pošto smo već izgubili Veliku Britaniju, ne želimo i Zapadni Balkan", ukazao je Sijarto.

On je istakao da mu odlikovanje daje novi elan da se još snažnije bori za pridruženje Srbije Evropskoj uniji.

Vučić je istakao da je Sijarto iskreni prijatelj Srbije i da mu je velika čast što mu je danas lično uručio odlikovanje.

"Sijarto ima posebne zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske, odnosi koji su u istoriji dve zemlje najbolji", rekao je Vučić.

On je istakao da je Sijarto uvek i na svakoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU jasno i nedvosmisleno ukazivao da Srbija mora da se pridruži EU.

"Borio se za istinu, nije se stideo prijateljstva sa Srbijom i na tome smo mu zahvalni. Zahvalni smo Mađarskoj i Orbanu na takvoj politici i sigurni smo da i ovaj orden će biti samo jedan beočug u lancu našeg prijateljsva i svega što moramo i možemo da uradimo u budućnosti", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: