"Ko poslednji izađe nek ugasi svetlo" - Amerikanci su izašli i ugasili

Bagram -- Trupe Sjedinjenih Država su, isključivanjem struje i iskradanjem tokom noći, napustile avganistanski aerodrom Bagram nakon skoro 20 godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul
Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul

Sve je urađeno tako da uopšte nisu obavestili novog avganistanskog komandanta baze, koji je odlazak Amerikanaca otkrio više od dva sata nakon njihovog povlačenja, izjavili su avganistanski vojni zvaničnici.

"Čuli smo neke glasine da su Amerikanci napustili Bagram i na kraju smo do sedam sati ujutru shvatili da je potvrđeno da su Bagram već napustili", izjavio je novi komandant Bagrama general Mir Asadulah Kohistani, a prenosi agencija AP.

Kohistani je insistirao da avganistanske snage bezbednosti i odbrane mogu da očuvaju bazu, uprkos nizu pobeda talibana na bojnom polju.

Na aerodromu se nalazi i zatvor sa oko 5.000 zatvorenika, od kojih su mnogi navodno talibani.

Portparol američke vojske pukovnik Soni Leget je poručio da su američke trupe svoj odlazak koordinisale sa avganistanskim liderima.

Avganistanska vojska je danas pokazala unutrašnjost vazduhoplovne baze Bagram, pružajući tako redak prvi uvid u ono što je bio epicentar američkog rata za uklanjanje talibana i za "lov" na počinioce Al Kaidinog napada na Ameriku 11. septembra.

SAD su prošlog petka objavile da su u potpunosti ispraznile svoju najveću vazduholplovnu bazu u Avganistanu pre konačnog povlačenja, za koje Pentagon tvrdi da će biti završeno do kraja avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu