Janša predstavio plan: Nameravamo da pokrenemo pitanje proširenja EU

Slovenački premijer Janez Janša izjavio da njegova zemlja tokom šestomosečnog predsedavanja EU namerava ponovo pokrene pitanje proširenja Unije.

Izvor: Beta-AFP

Utorak, 06.07.2021.

13:29

Janša predstavio plan: Nameravamo da pokrenemo pitanje proširenja EU
Tanjug/Christian Hartmannn, Pool Photo via AP

"Slovenija iz sopstvenog iskustva zna koliko je važna evropska perspektiva kada je reč o sprovođenju reformi u okviru pristupnih pregovora", rekao je Janša u Evropskom parlamentu predstavljajući prioritete šestomesečnog predsedavanja EU.

Slovenački premijer je rekao da je cilj "probuditi okrepljenu evropsku perspektivu za Zapadni Balkan" i dodao da je to obećanje dato na samitu u Solunu 2003. godine.

"Ako to učinimo, pokazaćemo da smo strateški igrač. Ako nismo u mogućnosti da to učinimo, ako ne napravimo korak napred na Zapadnom Balkanu, onda će te korake preduzeti neko drugi, ko ima različite interese i vrednosti", upozorio je on.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa svoje strane je izrazila uverenje da će samit EU sa Zapadnim Balkanom u oktobru poslati "važnu poruku dotičnim zemljama".

"Poruka je da su oni ključni strateški partneri za EU", rekla je ona i dodala da je to pitanje kredibiliteta, jer EU treba da ispuni dato obećanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: