Orban "zakucao" EU i "Primite Srbiju"; Izvolite, sada i u "Bildu" FOTO

Mađarski vlada, nakon oglasa u hrvatskom Večernjem listu, objavila iste predloge za budućnost Evropske unije i u štampanom izdanju nemačkog "Bilda".

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

U tekstu pod nazivom "O budućnosti Evropske unije" je sedam predloga iza kojih stoji mađarska vlada s Viktorom Orbanom na čelu, a u poslednjoj tački se nalazi Srbija, za koju se predlaže da mora postati deo EU.

Sedam mađarskih predloga za EU najpre su bili objavljeni u hrvatskim medijima i izazvali su veliku buru ne samo hrvatske već i šire javnosti. Mediji su prenosili da je veoma neuobičajeno da oglas jedne članice EU osvane u novinama druge članice EU. Takođe, navedeno je i da skoro niko nije hteo da objavi Orbanov oglas.

Među predlozima mađarske vlade, podsećamo, stoji odlučno protivljenje stvaranju "evropskog carstva", i uz to, zahteva se i da Srbija postane član Evropske unije.

Predlozi Mađarske o budućnosti EU

  1. U Briselu grade takvu superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. Mi kažemo "ne" evropskom carstvu.
  2. Integracija je sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba obrisati postavljanje cilja "sve tešnje povezane unije između naroda Evrope".
  3. Odluke neka donose izabrani lideri, a ne međunarodne nevladine organizacije! Kažemo "ne" uplivu sa strane u vladavinu prava.
  4. Snagu evropske integracije daju zajednički ekonomski uspesi. Ako zajedno ne možemo da budemo uspešniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije.
  5. Sledeća decenija biće razdoblje opasnih izazova - ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Evropi.
  6. Moramo da vratimo evropsku demokratiju. Evropski parlament se pokazao kao slepa ulica - zastupa isključivo sopstvene ideološke i institucionalne interese. Potrebno je povećati uloge nacionalnih parlamenata.
  7. Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu