"Pad morala" – vojnici beže, trećina zemlje nebranjena; "Očekivali smo mir, a ne rat"

Napredovanje talibana kroz sever Avganistana ubrzalo se, pošto su do nedelje zauzeli nekoliko okruga od avganistanskih snaga, saopštili su zvaničnici u Kabulu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2021.

06:50

Foto: Tanjug/AP Photo/David Guttenfelder, File

Oni su naveli da je više stotina pripadnika avganistanskih snaga pobeglo preko granice u susedni Tadžikistan.

Više od 300 pripadnika avganistanske vojske prešlo je iz avganistanske provincije Badahšan u Tadžikistan, u vreme kada talibani napreduju ka granici, naveo je tadžikistanski Državni komitet za nacionalnu bezbednost.

Kako se dodaje u saopštenju, tadžikistanske vlasti su,"vođene načelima humanizma i dobrosusedstva", dozvolile avganistanskim snagama da pređu u Tadžikistan.

Avganistanski vojnici prešli su granicu u subotu, oko 18.30 časova po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Talibani sada kontrolišu otprilike trećinu od ukupno 421 okruga i okružnih centara u Avganistanu.

Prema rečima lokalnog zvaničnika Mohiba-ul Rahmana, većina okruga pala je u ruke talibana bez borbe.

U poslednja tri dana, 10 okruga palo je u ruke talibana, od kojih osam bez borbe, dodao je on.

On je za uspeh talibana okrivio pad morala među vojnicima, koji su uglavnom brojčano nadmašeni i nemaju zalihe.

Sprema se kontranapad

Avganistanske vladine trupe planiraju kontraofanzivu u severnim regionima, koje zauzimaju talibani, izjavio je za RIA Novosti Hamdulah Mohib, savetnik avganistanskog predsednika za nacionalnu bezbednost.

Mohib je rekao da su talibani odlučili da iskoriste vakuum dok se povlače strane trupe i krenuli u ofanzivu bez upozorenja, prenosi AP. "Iznenadili su avganistanske snage bezbednosti, jer smo očekivali mir, a ne rat", rekao je Mohib.

On je naveo da narod Avganistana želi da bude slobodan i da želi da talibani budu predstavljeni u vladi, ali da Avganistanci ne žele da talibanski pokret vlada celom zemljom i da diktira kako avganistanski narod treba da živi. Nestabilnost u Avganistanu raste nakon što je američka administracija saopštila da će do 11. septembra završiti povlačenje svojih trupa iz Avganistana.

Dok traje povlačenje američkih trupa, napredovanje talibana kroz sever Avganistana se ubrzalo, pošto su do nedelje zauzeli nekoliko okruga od avganistanskih snaga, saopštili su zvaničnici u Kabulu. Navedeno je da je više stotina pripadnika avganistanskih snaga pobeglo preko granice u susedni Tadžikistan. Talibani sada kontrolišu otprilike trećinu od ukupno 421 okruga i okružnih centara u Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: