Advokati obustavili rad – odlažu se sva suđenja u Srbiji

Advokati širom Srbije stupili su danas u jednodnevnu obustavu rada, u skladu sa odlukom Upravnog odbora Advokatske komore Srbije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.07.2021.

11:53

Advokati obustavili rad – odlažu se sva suđenja u Srbiji
Foto: Depositphotos/suwannar1981-gmail-com

To su učinili u znak protesta zbog najavljenog autentičnog tumačenja odredbi tri zakona koji se primenjuju mahom u tzv. bankarskim predmetima.

Tanjugu je u Višem sudu u Beogradu i Višem sudu u Novom Sadu potvrđeno da se suđenja odlažu zbog obustave rada advokata, a situacija je ista i u drugim sudovima.

Međutim, advokati će danas, u skladu sa odlukom AKS, prisustvati saslušanjima u vezi sa predlozima za određivanje pritvora njihovim branjenicima, kao i u slučaju prijema rešenja o zadržavanju do 48 sati kao i u predmetima gde se preduzimaju radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova i zaštite maloletnih lica u slučajevima porodičnog nasilja.

UO AKS je u subotu doneo odluku da danas bude organizovana jednodnevna obustava rada advokata na celoj teritoriji Srbije, a zbog predloga Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo da se donesu tri autentična tumačenja.

Reč je o odredbama člana 1066. stav 2 Zakona o obligacionim odnosima koji se tiče forme i sadržine ugovora o kreditu, odredbama člana 41. stav 1 i 2 i člana 43. stav 2 i 3 Zakona o zaštiti potrošača, koje se odnose na nepravične ugovorne odredbe i odredbama člana 17. stav 1 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji reguliše obaveštavanje korisnika u predugovornoj fazi.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije smatra da se tim autentičnim tumačenjima krše Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima zajemčena ljudska prava na pravično suđenje, jednaku pravnu zaštitu, a pre svega, pravo na pravnu sigurnost građana.

Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja ponovo bi bio aktiviran princip retroaktivnosti na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a građani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka, navedeno je u odluci.

Sa druge strane, najavljena sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koja je zakazana za danas u 13 sati, radi razmatranja predloga za autentično tumačenje pomenutih odredbi, prema informacijama Tanjuga, neće biti održana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: