SAD i Japan izveli tajne vojne igre, spremaju se za rat sa Kinom?

Sjedinjene Američke Države i Japan sprovele su tajne vojne igre u kojima su simulirale konflikt u Južno kineskom moru.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/YONHAP
Foto: EPA-EFE/YONHAP

Kako navodi "Fajnenšel tajms", taj region je mesto spora Kine i Japana, posebno deo oko ostrva Senkaku, a zvanični Tokio administrira tim regionom uprkos tome što Peking smatra da je to deo njihove teritorije.

Šest neimenovanih osoba u tekstu "Fajnenšel tajmsa", potvrdile su da su američka i japanska vojska počele da "kuju ozbiljne planove" za mogući konflikt sa Kinom tokom poslednje godine mandata tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, prenosi Sputnjik".

Pored planiranja, zvanični Vašington i Tokio žele da, pored vojnih igara, da sprovodu i zajedničke vojne vežbe u Južnom kineskom i Istočno kineskom moru.

Nekoliko zvaničnika potvrdilo je da je veći deo vežbi izvršen u regionu ostrva Senakaku kako bi se strane spremile za eventualni konflikt Pekinga sa Tajvanom, koji se nalazi 350 kilometara zapadno.

Prema navodima, američki i japanski zvaničnici takođe proveraju legalna pitanja koje se tiču zajedničkih vežbi. Neka se tiču pristupu bazama i logističkoj podršci koju bi Tokio pružio u slučaju konflikta.

U izveštaju se ističe da bi se Vašington oslonio na vojne baze u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu