Gardijan: To će biti istorijski; dokazaće se beogradska orkestracija etničkog čišćenja

London -- Današnja presuda nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biće istorijska, piše Gardijan.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Stanišić i Simatović su optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1991. i 1995. godine.

Takav značaj današnjoj odluci suda koja će biti izrečena popodne, Gardijan daje ne samo zbog dužine trajanja ovog procesa, koji je faktički počeo njihovim hapšenjem 2003. godine, već zbog toga, što ona prema tumačenju britanskog lista, treba da se izjasni o "skrivenoj ulozi Beograda u bosanskom konfliktu 1992-1995. godine i pravnoj odgovornosti tajnih državnih sponzora paravojnih grupa".

Dejvid Šefer, bivši američki izaslanik za pitanja ratnih zločina i potpredsednik Američkog društva za međunarodno pravo, prema pisanju Gadijana, smatra da je ovaj slučaj "lakmus-test" kojim se dokazuje, kako navodi, beogradska orkestracija etničkog čišćenja u Bosni i Hrvatskoj početkom devedesetih.

"Veza sa vođstvom Beograda bila bi presudna", rekao je Šefer.

Gardijan dalje navodi da su Stanišić, koji je bio šef službe Državne bezbednosti u Srbiji, a Simatović njegov zamenik, nekada bili među najmoćnijim ljudima u Srbiji.

Za Stanišića još piše da je bio označen kao obaveštajac CIA, te da je ova amrička tajna služba "preduzela neobičan korak predajući poverljivi dokument sudu koji opisuje njegovu pomoć".

Mehanizam po podne izriče drugu prvostepenu presudu Stanišiću i Simatoviću, nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta 2015. godine po žalbi tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1224 idi na stranu