Putin i Si: Proširujemo

Kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora putem video linka saopštili da će Kinesko-ruski sporazum biti proširen.

Izvor: B92

Sreda, 30.06.2021.

11:12

Putin i Si: Proširujemo
Tanjug/Ding Lin/Xinhua via AP

Kako je danas prenela Kineska medijska grupa (CMG), proširenje sporazuma o dobrosusedstvu ne samo da svedoči o snažnoj vitalnosti sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i Rusije u novoj eri, već takodje ubrizgava pozitivnu energiju u održavanje svetske bezbednosti i stabilnosti.

Činjenice su dokazale da se kinesko-ruska saradnja u proteklih 20 godina pridržavala nesvrstanosti, neusaglašenosti i nije bila usmerena ka trećim stranama, poštujući uvek medjusobne osnovne interese i vodeći računa o razumnim zabrinutostima.

Ovo ne samo da je efikasno zaštitilo zajedničke interese dveju zemalja, već je i značajno doprinelo zaštiti svetskog mira i bezbednosti. Proširenje će postaviti čvršće temelje za dugoročni razvoj odnosa dve države i prijateljstvo dva naroda iz generacije u generaciju.

Sastanak dvojice lidera i zajednička izjava dve strane jasno su izrazile protivljenje hegemonizmu i unilateralizmu i izrazile čvrstu podršku međusobnim ključnim interesima. Ono što Kina i Rusija zajedno brane su pravedan i racionalan medjunarodni poredak i zajednički interesi većine zemalja u svetu, navodi CMG.

U zajedničkoj izjavi potpisanoj 28. juna, Kina i Rusija dogovorile su se da sprovedu brojne zadatke saradnje, uključujući bilateralnu trgovinu, energetiku, naučne i tehnološke inovacije. Ovo nije samo u interesu obe strane, već je i pogodno za svetsku međusobnu povezanost.

Praksa je dokazala da je Rusiji potrebna prosperitetna i stabilna Kina, a Kini jaka i uspešna Rusija. Svetu su potrebne pozitivna energija i stabilnost dve glavne sile, Kine i Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: