Hag: Simatoviću i Stanišiću po 12 godina zatvora za ratne zločine; "Nisam zadovoljan"

Mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću kazne od po 12 godina zatvora.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.06.2021.

06:55

Hag: Simatoviću i Stanišiću po 12 godina zatvora za ratne zločine;
Foto: EPA/Michael Kooren/REUTERS POOL

Proglašeni su krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i učesnici udruženog zločinačkog poduhvata.

Stanišić i Simatović će ostati u pritvoru Mehanizma dok se ne organizuje njihovo prebacivanje na mesto gde će je izdržavati, rekao je sudija Barton Hol. Kako je naveo predsedavajući sudija Barton Hol, Stanišić i Simatović su krivi za podržavanje i pomaganje u krivičnim delima ubistava, deportacije i progona u opštini Bosanski Šamac u Bosni i Hercegovini. Takođe, sud je utvrdio da Stanišić i Simatović nisu krivi za "planiranje i naređivanje bilo kog drugog krivičnog dela iz optužnice". Pretresno veće je, kako je naveo sudija Hol, utvrdilo da su obojica znali za kampanju progona, ubistava i deportacije nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u periodu navedenom optužnicom (od 1991. do 1995. godine), ali da nisu bili deo udruženog zločinačkog poduhvata. "Pretresno veće nije utvrdilo da su Stanišić i Simatović delili nameru udruženog zločinačkog poduhvata", navodi se u presudi.

"Ovaj predmet ima dug istorijat, postupak je počeo pre 18 godina kada je protiv optuženih podignuta optužnica, a oni prebačeni u Haški tribunal", rekao je sudija.

U završnoj reči haško tužilaštvo je tražilo da im sud izrekne kazne doživotnog zatvora, a odbrana je tražila ponovo oslobađanje.

Stanišić, bivši zamenik načelnika i načelnik Službe državne bezbednosti (DB) MUP-a Republike Srbije, i Simatović ranije zaposlen u Drugoj upravi DB-a Srbije, optuženi su da su sa ih pozicija rukovodili, organizovali, opremili, obučavali, naoružavali i finansirali specijalne jedinice DB-a i druge srpske snage koje su bile uključene u izvršenje ubistava, progona, deportacije i prisilnog premeštanja nesrpskih civila sa velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine između 1991. i 1995.

Optužnica koje je bila podignuta 10. jula 2008. pred Haškim tribuinalom ostala je važeća na ponovljenom suđenju pred Mehanizmom.

U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović bili saizvršioci u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) koji je nastao najkasnije u aprilu 1991. i trajao barem do 31. decembra 1995.

Navodi se da je cilj tog UZP bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva s velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Terete se u četiri tačke za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, kao i po jednoj tački za kršenje zakona ili običaja ratovanja - ubistva.

Sudsko veće Haškog tribunala je nakon prvog suđenja 2013. godine utvrdilo da Stanišić i Simatović ne mogu biti krivično odgovorni za zločne za koje su optuženi pa ih je oslobodilo svih optužbi.

Po žalbi haškog tužioca, 15. decembra 2015. godine, Žalbeno veće Tribunala ukinulo je ovu prvostepenu presudu i naložilo da im se suđenje ponovi.. Ponovljeno suđenje započelo je pred Mehanizmom 13. juna 2017. godine.

Tokom procesa saslušan je 51 svedok tužilaštva i 29 svedoka za obojicu optuženih, navodi se u saopštenju Mehanizma.

Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. u Srbiji. Simatović je prebačen u Hag 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003. godine.

Simatovićev branilac nezadovoljan osuđujućom presudom

Branilac Franka Simatovića, advokat Mihajlo Bakrač, izjavio je danas da nije zadovoljan osuđujućom presudom od 12 godina zatvora za svog branjenika jer je očekivao da će ponovo biti oslobođen, ali da je dobro što je 97 odsto optužnice ipak otpalo.

"Nisam zadovoljan jer je osuđen, ali jesam jer je matematički 97 odsto optuženja otpalo, a osuđen je samo za tri odsto optužnice. Otpao je zajednički zločinackci poduhvat, podržavanja u svim opštinama Hrvatske, a osuđeni su (Simatović i Jovica Stanišić) samo za pomaganje i podržavanje zločina u Bosanskom Šamcu", rekao je Bakrač Tanjugu.

Napomenuo je da su oni osuđeni samo zato što su znali za zločinačku nameru učesnika Udruženog zločinačkog poduhvata, dok veće nije našlo dokaze za optužbe da su "komandovali i usmeravali bilo šta".

Veće je našlo da je grupa dobrovoljaca, kada je došla na obuku, odmah potpala pod komandu JNA, ukazao je Simatovićev advokat.

Smatra da je kazna izrečena kako bi pokrila vreme koje je njegov branjenik proveo u pritvoru i vidi je kao kompromisno rešenje.

"Prema mojoj računici, koja nije potpuno tačna sve dok ne dobijem zvanicnco presudu, mislim da Simatoviću fali dva ili tri meseca da bi izdržao dve trećine kazne, (a što je uslov za uslovni otpust)", naveo je Bakrač.

Jovici Stanišiću je ostalo više, jer se nije pojavljivao na ponovljenom suđenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: