Češka traži odštetu od Rusije

Prag je tražio od Moskve da u potpunosti nadoknadi štetu nakon eksplozija u vojnom skladištu u selu Vrbjetice 2014. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2021.

20:04

Češka traži odštetu od Rusije
Foto: Shutterstok/JuliusKielaitis

Zamenik ministra spoljnih poslova Martin Smolek uručio je odgovarajuću notu ruskom ambasadoru u Pragu Aleksandru Zmejevskom, piše list "Mlada fronta Dnes".

Češke vlasti procenile su štetu na 650 miliona kruna, ili 25,5 miliona evra.

Zamenik ministra takođe je Moskvu optužio za kršenje međunarodnog prava zbog činjenice da je Češka stavljena na spisak neprijateljskih država.

Prag je u aprilu ove godine saopštio da su ruske obaveštajne službe umešane u incident koji se dogodio u Vrbjeticama. Češka strana proterala je iz zemlje 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, Moskva je 20 ljudi iz češke diplomatske misije proglasila za persone non grata. U maju je Češka zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama stavljena na spisak neprijateljskih država.

U Rusiji su optužbe Praga nazvane apsurdnim, neosnovanim i izmišljenim, napominjući da je u pitanju deo velike kampanje Zapada protiv Moskve. Kako su naglasili u Kremlju, nedokazani napadi Češke naneli su ekstremnu štetu odnosima dveju zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: