"Situacija je neodrživa": Gde će završiti 10.000 boraca Islamske države?

Američki državni sekretar Entoni Blinken podsetio je danas da je 10.000 boraca takozvane Islamske države (ID) i dalje u pritvoru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/ Mohammad Bash
Shutterstock/ Mohammad Bash

I to u kampovima koje kontroliše kurdska frakcija Sirijske demokratske snage (SDF) i ocenio da je ova situacija "neodrživa".

Govoreći na otvaranju sastanka u Rimu o obnavljanju međunarodnih napora u borbi protiv islamističke organizacija, Blinken je rekao da je Vašington kontinuirano poziva sve države, uključujući i 78 zemalja članica koalicije protiv Islamske države, da vrate svoje građane koji su se pristupili ID, prenosi Rojters.

"Ovakva situacija je jednostavno neodrživa i jednostavno ne može trajati u nedogled. Sjedinjene Države ponovo pozivaju sve zemlje čiju su građani pristupili ID, uključujući i svoje koalicione partnere, da vrate, rehabilituju i prema potrebi procesuiraju svoje građane", rekao je Blinken tokom uvodnog izlaganja.

Još jedan ključni element trajnog poraza Islamske države zahtevao je suočavanje sa pretnjama ID izvan Iraka i Sirije, u Africi, predočio je Blinken.

Militantne islamističke grupe povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom su ojačale tokom poslednjih godina širom regiona Sahel u zapadnoj Africi uprkos razmeštanju hiljada pripadnika regionalnih, zapadnih i neameričkih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu