Moskva i Peking produžili ugovor o prijateljstvu

Moskva -- Rusija i Kina objavile su danas da su produžile za pet godina ugovor o prijateljstvu, koji je na snazi od 2001. godine.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/ruskpp
Ilustracija: Deposit photos/ruskpp

"Kina i Rusija dezinformacijama ugrožavaju globalnu bezbednost"

Oni su pohvalili "stabilizacionu ulogu" koju njihova saradnja ima na svetska previranja.

Kremlj je izdao zajedničko saopštenje povodom 20. godišnjice ugovora posle video-razgovora predsednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga.

"U toj deklaraciji takođe se ukazuje da će u februaru 2022. godine ugovor biti automatski produžen za pet godina", rekao je Putin, prema transkriptu koji je objavilo rusko predsedništvo.

"U vreme kada je svet ušao u period previranja i promena i kada je čovečanstvo suočeno sa raznim rizicima, bliska kinesko-ruska saradnja donela je pozitivnu energiju međunarodnoj zajednici", rekao je Si Đinping, preneo je Kremlj.

Putin je dodao da saradnja između Moskve i Pekinga igra "stabilizacionu ulogu u svetskim pitanjima, u kontekstu jačanja geopolitičkih turbulencija".

Poslednjih meseci dve zemlje su više puta davale izjave podrške i najavile pojačanu saradnju u oblastima ekonomije, informisanja i svemirske industrije.

Ovo približavanje događa se u vreme napetosti i rastuće konkurencije između Kine i SAD i rastućih rusko-američkih tenzija.

Peking i Moskva vezani su "strateškim partnerstvom" od 1996. godine, a od 2001. godine Ugovorom o prijateljstvu. Dve zemlje su 2004. godine rešile kompleksni spor na svojoj granici dugoj 4.250 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu