"Serbian Mirror" tvrdi: Vidovdan proglašen praznikom grada Čikaga

Sajt Serbian Mirror navodi da je gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila Vidovdan praznikom grada Čikaga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2021.

11:36

EPA-EFE/TANNEN MAURY

Tanjug se poziva na ovaj sajt, a mnogi domaći mediji su preneli tu vest.

Takvu odluku je navodno donela s ozbirom na činjenicu da grad Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Državama, navodi se u dokumentu koji izgleda kao zvaničan ukaz gradonačelnice objavljenom na "Serbian mirror".

Takva odluka je, kako piše, doneta i jer su se srpski emigranti naseljavali u Čikagu od 1880-ih godina, doprinoseći jačanju grada u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluge, kao i nauke i medicine.

U navodnom ukazu se podseća da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji postoje između Beograda i Čikaga decenijama.

Međutim, za sada nema potvrde na zvaničnim sajtovima, niti stranama na društvenim mrežama grada Čikaga i gradonačelnice Lori Lajtfut.

Vesić se zahvalio gradonačelnici Čikaga

Vesić je rekao da je to samo dokaz da se odnosi dva grada učvršćuju.

"Hvala gradonačelnici Čikaga Lori Lajtfut koja je Vidovdan proglasila praznikom grada Čikaga. Srpski narod ostavio je dubok trag u SAD, a naročito u Čikagu, gde živi jedna od najbrojnijih srpskih zajednica. Zanimljivo je da je Beograd jedan od retkih gradova van SAD koji ima čak četiri ulice nazvane po američkim predsednicima. Gradimo i učvršćujemo naše odnose", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: