Amerika izvela vazdušne udare

Vašington -- Američko ratno vazduhoplovstvo izvršilo je još jedan talas vazdušnih udara na položaje proiranskih oružanih formacija u Iraku i Siriji.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE GRZEGORZ MICHALOWSKI/Ilustracija
EPA-EFE GRZEGORZ MICHALOWSKI/Ilustracija

Kako je saopšteno, američki napadi su odgovor na napade dronova koji su izvršeni na položaje pripadnika američke vojske u Iraku.

Američka vojska saopštila je da su vazdušni udari izvršeni na operativne centre i skladišta municije proiranskih oružanih grupa na dve lokacije u Siriji i na jednu lokaciju u Iraku, ali nema podataka o eventualnim ljudskim žrtvama, prenosi Rojters.

Ove vazdušne udare je naredio predsednik SAD Džozef Bajden i to je druga takva predsednička naredba od kako je došlo do smene u Beloj kući pre pet meseci.

Prethodno je predsednik Bajden u februaru izdao naredbu da se na specifične ciljeve i položaje proiranskih oružanih grupa u Siriji izvedu udari, kao čin odmazde na napade izvedene protiv američkih snaga u Iraku.

"Ovim vazdušnim udarima predsednik Bajden je jasno demonstrirao spremnost da zaštiti američko vojno osoblje", navodi se u saopštenju Pentagona.

Ovi vazdušni udari su izvedeni u trenutku dok američka administracija nastoji da oživi iranski nuklarni sporazum koji je 2015. godine postignut sa Iranom, a iz kojeg je bivši predsednik SAD Donald Tramp odlučio da istupi pre tri godine.

Bela kuća odbila je da komentariše najnovije američke vazdušne udare u Iraku i Siriji, ali danas će predsednik Bajden primiti predsednika Izreale Ruvina Rivlina s kojim će, između ostalog, razgovarati i o naporima da se oživi iranski nuklearni sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu