O čemu su razgovarali Kurti i Čanak? Jedna od tema i "uzajamno priznanje"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak sastao se danas u Prištini sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2021.

15:44

O čemu su razgovarali Kurti i Čanak? Jedna od tema i
Depositphotos/ dk_photos

On je sa njim razgovarao o stanju u regionu i mogućnosti povezivanja na polju kulture, multijezičnosti i opšte saradnje, saopšteno je iz LSV.

U razgovoru sa kosovskim premijerom, Čanak je dobio i snažna uveravanja da Vlada ima nameru da brine o svim građanima Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Čanak je pitao za sudbinu nestalih na Kosovu i saznao da se u evidencijama kosovskih vlasti nalaze 1.632 osobe.

Kurti je naveo da će se njegova vlada maksimalno angažovati za sve nestale, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Sastanku Čanka sa Kurtijem prisustvovao je i poslanik u Skupštini Kosova Hidajet Hiseni.

Predsednik LSV je zatim otišao na Gazimestan, gde je povodom Vidovdana položio venac na kojem je ispisana poruka "Večna slava srpskim junacima".

Čanak je u nedelju boravio u Prizrenu, a zatim je obišao i Pećku patrijaršiju. Podsetimo, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak objavio je na Tviteru svoju fotografiju iz Prizrena na Kosovu.

Fotografiju je objavio uz komentar "Prizren, danas. Ne dogodine. Danas".

Šta kažu iz Prištine

Iz kabineta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija saopšteno je da je glavna tema današnjeg susreta Kurtija sa liderom LSV Nenadom Čankom bila pitanje nestalih lica iz rata na KiM, a kako se njavodi, između ostalog, govorilo se i o potrebi jačanja socijaldemokratije u regionu, novom dijalogu o statusu odnosa između Beograda i Prištine koji se zasniva "na jednakosti i uzajamnom priznanju"

U saopštenju se navodi i da su se dvojica sagovornika složili da Beograd treba da otvori arhive i pruži informacije o masovnim grobnicama koje se nalaze na "njenoj teritoriji".

Navodi se i da je Kurti obavestio Čanka da se 1.632 osobe smatraju nestalima i da je rekao da će prištinska vlada učiniti sve za sve nestale, bez obzira na njihovu etničku pripadnost

Ranije danas u saopštenju LSV navedeno je da su teme razgovora Kurtija i Čanka bile stanje u regionu i mogućnosti povezivanja na polju kulture, multijezičnosti i opšte saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: