"Nije ni vreme, ni mesto da ga pominjem" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratili su se javnosti posle sednice Vlade u Kruševcu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2021.

10:27

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Kruševac danas obeležava Vidovdan i 650 godina od osnivanja grada, a Vučić je prethodno tim povodom položio venac na Spomenik kosovskim junacima.

Vučić je kazao posle sednice: "Postoji mnogo toga na šta možemo da se ponosimo i istakao da treba da radimo još žešće".

"Srbija mora da brine o svojim građanima. Bez slobode, bez nezavisnosti, nema ni mira, niti ostvarenja naših interesa", kazao je predsednik Srbije u obraćanju posle sednice.

On je ukazao da je poručio članovima vlade da gledaju "kako da čuvaju nezavisnost Srbije".

Predsednik Srbije naveo je da je na sednici bilo reči o jačanju vojske, policije, naoružavanja...

On je čestitao Vidovdan građanima Srbije, posebno Srbima na Kosovu i Metohiju.

Na pitanje kako će da nastavi pregovore u Briselu, Vučić je objasnio da mora da postoji dijalog.

"Mora da bude na racionalnom nivou, da štitimo živote. Da ne vraćamo majkama decu u kovčezima. Moramo da vodimo politiku ozbiljnosti, ali lukavosti... Mislim da nije vreme ni mesto da njega (Aljbina Kurtija) pominjem. On izlazi sa svojim ekstremnim zahtevima, spominje stolicu u UN i priznanje, govori o tome kao o nečem normalnom oslanjajući se na SAD i najveći broj zemalja EU i onda nas dovode u poziciju da se osećamo kao ekstremisti, a mi samo štitimo međunarodno pravo, rezoluciju 1244", rekao je Vučić

"Danas je vreme ka pogledu ka tragediji kosovskih junaka... Da ne živimo od mitova, ma koliko ih voleli", objasnio je Vučić.

On je priznao da je pogrešio kada je reč o broju Srba u Kosovu Polju i izvinio se 45 Srba koji žive tamo i naveo da će im se izviniti svojim radom i zalaganjem.

Vučić je objasnio da je tzv. Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost i ukazao da se na to nije reagovalo, kao ni na rušenje crkava na KiM. On je istakao da se danas govori o Kosovu i da nema stolicu u UN zbog njegovog rada i zalaganja.

"Govorili su mi devet godina da je 'Vučić tukao ženu i da je odvratan prema ženama'. Onda su parama kupili slobodu... Meni nisu potrebne pare da bih sačuvao čestitost i obraz. Mesecima slušam kako će da nas biju na ulicama i nikada to niste osudili. Slušam kako će i moj Vukan da odgovara", naveo je Vučić na konferenciji za medije.

Sudbina zemlje na izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se sudbina zemlje "uvek odlučivati na izborima".

Komentarišući pozive pojedinih opozicionih stranaka na građansku neposlušnost, Vučić je ocenio da oni ne žele da učestvuju na izborima jer "znaju da ih narod neće".

"Neće oni bez izbora da dođu na vlast, verujte mi na reč. Narod hoće da glasa za one koji rade za njega, za one koji pogreše, ali i priznaju da su pogrešili. Ne razumete koliko je razumna Srbija spremna da čuva svoju zemlju i budućnost svoje dece i koliko neće da dozvoli onima koji bi da vrate Srbiju u prošlost, da je unazade", kazao je Vučić u Kruševcu na obeležavanju Vidovdana.

Komentarišući izjavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da će premijerka Ana Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin biti uhapšeni po promeni vlasti, Vučić je rekao da neće dozvoliti da "neko zbog svojih hirova" preti "najboljim ljudima u vladi".

"Ja ću da budem ispred svih njih. Neće oni više nikoga da tuku, ni da idu po kućama i na radna mesta jer će narod Srbije uvek da ih pobeđuje. Kako ne progone one najgore u toj vladi koji već i razgovaraju s njima kako bi sačuvali svoje pozicije i slobodu jer znaju da su prste stavili u med", kazao je Vučić.

Slučaj Dragice Gašić

Vučić je izjavio da peticija 11 nevladinih organizacija opštine Đakovica da se Srpkinja, koja se vratila u Đakovicu iseli što pre, govori o atmosferi na Kosmetu i o tome šta Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da očekuju.

Na pitanje u vezi sa tom peticijom, te da li je uopšte moguć povratak Srba na KiM, Vučić je rekao da Albanci Đakovicu smatraju "zabranjenim gradom" zbog zločina koji su počinjeni, a da istovremeno nisu ni spomenuli porodicu Šutaković, niti se makar izvinili za troje dece i njihove roditelje koje su pobili, dok Srbima ne dozvoljavaju više ni na groblje da odu.

"To nije velika novost, a problem je što i tamošnje civilno društvo, kao i politika, svi zajedno sa njihovim stranim mentorima, dišu istim plućima, na isti način i to je suština našeg problema", rekao je Vučić.

Zato je, ističe, na nama da pokušamo da menjamo sliku u svetu i da se izborimo za poštovanje prava srpskog naroda. "Hoće li se još neko vratiti u Đakovicu? Neće, ali ovo govori o atmosferi i o tome šta Srbi mogu da očekuju na Kosovu i Metohiji", ukazao je predsednik Srbije i dodao da je posao Beograda da se nastavi da se bori.

"I baš zato danas, na Vidovdan, naša odlučnost i rešenost da se borimo, da čuvamo zdravu pamet, da se borimo racionalno, mora da prevlada u budućnosti, da bismo imali mnogo dece u Kruševcu, Kosovskoj Mitrovici, Šilovu, Ranilugu, svuda na KiM", rekao je Vučić.

Inače, 11 nevladinih organizacija opštine Đakovica podneće peticiju vladi u Prištini sa zahtevom da se, kako navode, preduzmu zakonske mere i da se Srpkinja, koja se vratila da živi u Đakovici, iseli što pre.

Reč je o povratnici Dragici Gašić (59), koja je posle 22 godine odlučila da se vrati u rodni dom u Đakovici.

"Moramo da uradimo još više"

Premijerka se osvrnula na ulaganja u Kruševcu, koji je ugostio sednicu Vlade.

"Mi smo za Kruševac uradili mnogo, ali moramo da uradimo još više", kazala je Brnabićeva posle sednice.

Ona je kritikovala političare koji su osporavali izgradnju "digitalnog auto-puta" u tom delu zemlje.

Prošle godine smo uspeli pored borbe sa koronavirusom, u Kruševcu izgradimo jednu od dve kovid bolnice, kazala je premijerka i navela da je na sednici bilo reči o tome šta je potrebno dodatno da se uradi za tu ustanovu da odmah krene da leči ljude i nakon koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: