"Munjeviti udar" - Vučić: Ne interesuje nas VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na Pešteru združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Munjeviti udar 2021".

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DARIMIR BANDA/ nr
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DARIMIR BANDA/ nr

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021” - najveća u poslednjih nekoliko decenija, počela je danas na vojnom poligonu na Pešteru.

"Sa nama su danas i junaci sa Košara. Među njima je sedam njih koji su sa teoritorije Crne Gore, a bili su na Košarama. Hvala vam što ste ovde sa nama", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja.

Snaga naše vojske biće drastično uvećanja i izmenjena u narednih devet meseci, najavio je predsednik Aleksandar Vučić ocenjujući da povećana snage vojske pokazuje i snagu države jer, kako je kazao, to ne bi bilo moguće da nije veće finansijske snage.

Vučić je nakon vojne vežbe Munjeviti udar na Peštreu kazao da će država nastaviti da ulaže u našu armiju.

"Ne interesuje nas da ikome pretimo, ne interesuju nas sukobi, ratovi, ali nas interesuje da uvek možemo da budemo u stanju da svoju zemlju i narod odbranimo. Ništa više od toga, ništa lepše od toga, ništa časnije od toga nije od toga", kazao je predsednik.

Zahvalio se pripadnicima Vojske Srbije koji su, kako kaže, fantastično izveli vežbu i ukazao je na ono što su svi danas mogli da vide.

U tom smislu naveo je da je po prvi put na našem nebu danas moglo da se vidi 11 migova 29, od kojih je osam "tuklo" raketama vazduh - zemlja, a tri koje nisu, a potpuno su modernizovani i vide sa svojim radarima do 110 kilometara daleko i bolje od ostalih.

Vučić kaže da je time lovačka avijacija Srbije dobila posebnu snagu kojoj nismo nikada bili blizu.

Takođe, na vežbi moglo se videti četiri G4, 25 lovaca ili bombardera u vazduhu, što je VS do pre nekoliko godina imala četiri, pet, i to manjeg kvaliteta.

"Ono što smo videli da moramo da radimo i pojačavamo jesu bespilotne letelice. Već smo nabavili nešto, naručili smo nove, naručićemo više", kazao je Vučić.

Ističe i posebno zadovoljstvo što je današnjem prikazu vežbe prisustvovao i komandant Kfora i poručuje da Srbija mora da sarađuje sa jedinicama Kfora.

Pročitajte još:

Vučić: Sreća, pa smo ispucali mnogo, mnogo raketa

Na pitanje novinara o Kosovu kaže da se stav Srbije nije promenilo i da se neće promeniti. Kada je u pitanju razgovor sa Angelom Merkel, navodi da će btiti velika konferencija 4. i 5. jula.

"Razgovaraćemo o svemu", dodaje i objašnjava da je svaki razgovor sa njom od izuzetnog značaja za našu zemlju.

Svakog dana što Srbija bude jačala i snažnila nebulozni napadi i pritisci biće sve prisutniji, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, upitan za tvrdnju bivšeg lidera Narodne stranke i potpredsednika Skupštine Crne Gore da on odlučuje da li će Demokratski front rušiti vladu Zdravka Krivokapića, rekao da je očigleno da svako ko poželi nešto da se svako, ko kaže protiv njega, oseća važnim.

„Rekao sam ranije da kada za nekim velikim brodom uplove dve ajkule u Boku Kotorsku onda sam ja kriv. Ne znam ni ko je taj, ni koja je stranka. Mene ne zanima ko će tamo da vlada, ali će uvek da me zanima pozicija srpskog naroda“, poručio je on.

Istakao je da za one koje ga napadaju ni majka rođena ne bi čula, jer postaju veliki, kako smatraju, tek kada ih Vučić pomene.

Kazao je da se naslušao besmislenih optužbi, i da će toga biti još. Što se Narodne stranke u Crnoj Gori tiče konstatovao je da je bila jednom takva stranka, pa su je uništili.

Na kraju on je iskazao zahvalnost pripadnicima Vojske Jugoslavije iz Crne Gore koji su branili našu zemlju na Košarama.

Ističe da Britanija ima veliki problem sa novim sojevima virusa, i zato apeluje da se svi građani vakcinišu. Na pitanje koliko je realno da će delta soj stići u Srbiju, on odgovara:

"Stigao je, ali očekujemo da mesec ili dva provedemo u miru", kaže.

FOTO TANJUG/ MNISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DARIMIR BANDA/ nr
FOTO TANJUG/ MNISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DARIMIR BANDA/ nr

Na vežbi po temi “Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije“, učestvuje 2.337 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, od čega je 1.224 pripadnika kopnene vojske.

Pre početka vežbe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je raport kapetana VS Danila Manojlovića.

Vežbi, pored predsednika Vučića, prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, kao i drugi ministri u Vladi Srbije.

Najveća vežba koja se odigrava u poslednjih nekoliko decenija je prikaz odlučnosti i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Srbije, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija, te borbene mogućnosti sredstava u naoružanju.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem izvodi se pod pretpostavkom da su oružane snage neprijatelja koordiniranim aktivnostima izvršile oružanu agresiju i privremeno okupirale jugozapadni deo srpske teritorije.

Pročitajte još:

"Sve je spremno za Munjeviti udar" VIDEO/FOTO

Najsavremenija sredstva Kopnene vojske, kao i borbeni sistemi koje razvija domaća odbrambena industrija prikazuju vatrenu moć i sposobnost manevra pred državnim rukovodstvom.

Posade tenkova T-72 MS javnosti prvi put predstavljaju borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno.

Zajedno nastupaju i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije.

Zadatak oklopnih jedinica je da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga.

U ulozi borbenog osiguranja je mehanizovana pešadija na „lazarima 3", „miloš", „MRAP 6x6" i „NTV", vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije.

Tu su i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV.

Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružaju samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm „oganj" digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm „oganj" M-18 modularni, lanser "morava" i samohodne haubice 122mm „gvozdika" modernizovana kao i minobacači 120mm.

Moć dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru i niskoletećim vazduholovima pokazuju artiljerijsko raketna baterija „pancir" S-1, dve baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema „PASARS" i kao i laki PVO sistemi „igla" na vozilima NTV, te sistem „strala" 2M.

Manevar i posedanje položaja za dejstvo prikazaće i samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB.

Nakon izvršene agresije, neprijateljske snage ekvivalenta dve borbene grupe, jačine dva pešadijska bataljona organizovale su odbranu na liniji: Sjenica – Nova Varoš– Čajetina – Bajina Bašta i očekuju dovođenje novih snaga iz dubine operativnog rasporeda radi održavanja dostignute linije.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije naredio je Kopnenoj vojsci da u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i protivvazduhoplovnom odbranom, 72.brigadom za specijalne operacije, 63.padobranskom brigadom i delom modernizovanih i sredstava iz razvojnog programa odbrambene industrije Ministarstva odbrane Republike Srbije, izvede napadnu operaciju.

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana VS zadejstvovalo je lovačku, bombardersku i transportnu avijaciju kao i helikopterske jedinice koje su na aerodoromima „Pukovnik pilot Milenko Pavlović" i „Morava" čekale komandu za poletanje i dejstvo na Privremenom poligonu „Pešter".

Modernizovani lovac „mig-29" poleteće sa aerodroma u Batajnici i na završnom danu „Munjevitog udara" izvršiće zadatke uspostavljanja prevlasti u vazdušnom prostoru i patroliranja, a po naređenju komandanta vežbe biće spreman za dejstvo po ciljevima na zemlji.

Avioni tipa „orao" poleteće sa vojnog aerodoroma u Lađevcima sa zadatkom da iz vazduha podržava kopnenu operaciju.

Vazduhoplov će po ciljevima na zemlji dejstvovati vođenim raketama „maverik" i avio bombama FAB-250 velike razorne moći. Po ciljevima na zemlji dejstvovaće i školsko-borbeni avion „galeb G-4".

Efikasnost dejstva po oklopljenim ciljevima pokazaće helikopter Mi-35 raketama „ataka" i nevođenim raketama S-8.

Veštinu dejstva rekatama „maljutka" demonstriraće posade helikoptera „gama".

U nekoliko sekvenci složene napadne operacije svoju ulogu će imati Erbasovi helikopteri H-145M, Mi-8 i Mi-17 kao i transportni avion An-26.

Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja iz vazduha vršiće daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92 i "vrabac".

Slika sa Ć-92 se upotrebom telekomaciono-informacionog sistema koji je integrisan u pokretni komutacioni čvor, distribuira na komandno mesto i dostupne su komandi vežbe u realnom vremenu.

Taj vazduhoplov će, po odluci komandanta, biti u mogućnosti da dejstvuje i laserski vođenim raketama po ciljevima u borbenom rasporedu neprijatelja.

Speifičnu ulogu u vežbi imaće i avion N-62T „super galeb" tegljač koji će vući metu „Rukavac" na koju će vatru otvoriti baterija PASARS topovima 40mm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 113 idi na stranu