Britanski razarač "Difender" pristao u gruzijsku luku

Britanski razarač "Difender", koji je isprovocirao Rusiju pošto je prolazio kroz vode u blizini Krima, pristao je danas u gruzijsku luku u gradu Batumiju.

Izvor: B92

Subota, 26.06.2021.

16:45

Britanski razarač
Ilustracija: EPA-EFE/LPhot Ben Shread / BRITISH ROYAL

Rusija je pre nekoliko dana saopštila da je ispalila hice upozorenja ka razaraču, a kasnije je pretila da će bombardovati britanske ratne brodove u Crnom moru, ukoliko se ponove provokativne akcije oko Krima.

Komandant "Difendera" Vins Oven izjavio je da je britanska mornarica bila "posvećena pružanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da pokaže neslaganje sa onima koji žele da destabilizuju globalnu sigurnost", javlja Rojters.

Brod je posetio turski Istanbul i ukrajinsku Odesu kao deo turneje koja će se nastaviti kroz Suecki kanal ka istočnoj Aziji.

Oven je dodao da Velika Britanija i njeni saveznici, kao što je Gruzija, koja se nada da će jednog dana ući u NATO, ostaju posvećeni "miru, stabilnosti i prosperitetu u Crnom moru, kao i gruzijskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu".

Rusija je navela da je bacila bombe u blizini "Difendera" u sredu, dok je prolazio pored Krima, što je Moskva smatrala upadom u ruske teritorijalne vode.

Britanci tvrde da je "Difender" prolazio kroz vode koje pripadaju Ukrajini i da su hici koji su bili ispaljeni bili deo najavljene ruske vojne vežbe, uz dodatak da nije bačena nijedna bomba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: