Erupcija najaktivnijeg vulkana na Indoneziji: Potoci lave, dim i pepeo koji leti 1.000 metara

Najaktivniji vulkan na Indoneziji, na ostrvu Java u blizini Džakarte, danas je ponovo proradio, izbacujući pepeo visoko u vazduh.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.06.2021.

10:25

Erupcija najaktivnijeg vulkana na Indoneziji: Potoci lave, dim i pepeo koji leti 1.000 metara
Tanjug/AP Photo/Slamet Riyadi

Niz padine vulkana slivali su se potoci lave sa zapaljivim oblacima gasa.

Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, prenosi agencija AP.

Oblaci vrućeg pepela izdizali su se do visine od 1.000 metara, a potoci lave i gasa slivali su se niz padine planine Merapi u dužini do tri kilometra i to najmanje šest puta od jutarnjih sati kada je vulkan proradio, izjavila je Hanik Humaida, šefica Centra za vulkanologiju i ublažavanje geoloških opasnosti u Džakarti.

Serija jakih piroklastičnih tokova oslobođena je iz vulkanske kupole u unutrašnjem krateru vulkana visokog 2.968 metara, dodala je Humaida.

Piroklastični tok je vulkanski fenomen koji čine lavine usijanih stena, pepeo i vulkanski gasovi.

Pepeo je prekrio nekoliko sela i obližnjih gradova, navodi AP, i dodaje da je planina Merapi zabeležila pojacanu vulkansku aktivnost poslednjih nedelja.

Indonežanski centar za vulkanologiju nije podigao status upozorenja, koji je već bio na drugom stepenu od postojeća četiri otkako je proradio prošlog novembra.

Meštanima koji žive na plodnim padinama Merapija savetuje se da se drže na udaljenosti od kilometara od kratera i da treba da budu svesni opasnosti od lave.

Vulkan se nalazi na gusto naseljenom ostrvu Java u blizini Džakarte. Najaktivniji je od više od 120 aktivnih vulkana u Indoneziji i u poslednje vreme je više puta proradio.

U poslednjoj velikoj erupciji Merapija iz 2010. godine stradalo je 347 ljudi.

Indonezija, arhipelag sa 270 miliona ljudi, podložna je zemljotresima i vulkanskim aktivnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: