Najkrvaviji napad ikad izvela su deca

Krvavi pokolj koji se ovoga meseca dogodio na severoistoku Burkine Faso, a u kojem je ubijeno više od 130 ljudi, izvela su deca stara između 12 i 14 godina.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2021.

08:39

Najkrvaviji napad ikad izvela su deca
EPA-EFE LEGNAN KOULA

Prema izveštaju vlade te zemlje i Ujedinjenih nacije, čije delove je preneo Gardijan, napadači su upali u selo Solhan u noći 4. juna, zapucali na stanovnike i spalili im kuće. Bio je to najgori napad u poslednjih nekoliko godina na području koje je već dugo u opasnosti od džihadista povezanih s Islamskom državom i Al-Kaidom.

Portparol vlade Burkine Faso Ouseni Tambura rekao je da je većina napadača bila maloletna, odnosno da je reč o deci, što je izazvalo osudu UN-a, preneo je Jutarnji list.

"Najoštrije osuđujemo regrutovanje dece i adolescenata od strane naoružanih paravojnih grupa. Ovo je ozbiljno kršenje njihovih osnovnih prava", saopšteno je UNICEF-a.

Zvaničnici sa severu Burkine Faso, gde džihadisti kontrolišu velika područja, rekli su da su islamističke grupe koristile decu vojnike i tokom prošle godine, ali da je ovaj poslednji napad najkrvaviji od svih dosadašnjih.

Inače, zemlja od 2018. beleži nagli i kontinuirani porast napada na civile i vojnike. Stotine ljudi je ubijeno, a više od 1,2 miliona raseljeno, rečeno je iz UNICEF-a.

Zatvoreno je više od 2.200 škola čime je pogođeno više od 300.000 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: