"Kosovski boj su šovinističke orgije... on je laž"

Istoričar Jusuf Budžovi ocenio da mora da se redefiniše spomenik na Gazimestanu "u skladu sa istorijskom istinom, van srpske hegemonističke ikonografije".

Izvor: Kosovo online

Petak, 25.06.2021.

08:55

Yarr65/Depositphotos

Prema njemu, to znači raspisivanje međunarodnog konkursa za spomen obeležje koje će odražavati ulogu dardanskog faktora u srednjem veku u okviru feudalnih formacija koje su bile podjednaki činioci u devastiranom prostoru Vizantije u okolnostima pre raskola hrišćanstva.

U objavi na Fejsbuku, Budžovi je naveo da istorijski i kulturni suverenitet Kosova ugrožavaju Ahtisarijev plan i Srpska pravoslavna crkva i da kosovska država treba da zaustavi "hodočašća" na Kosovo povezana sa Vidovdanom.

Istakao je da Kosovska bitka "u skladu sa hegemonističkim konceptom Beograda, ne predstavlja ništa osim šovinističke orgije", sa kojom Srbija treba da završi jednom zauvek i da za to postoje dva razloga.

"Prvi je da zaštitimo suverenitet Kosova i državni integritet od vandalske agresije koja se ponavlja svakog juna u proteklih dvadeset godina, otkako je Kosovo oslobođeno od srpske okupacije, što znači i oslobađanje od ikonografije koja se oslanja na krivotvorenje mita kao što je Kosovska bitka", naveo je u objavi Budžovi.

Drugi razlog je, kako je naveo, to što "Kosovsku bitku (1389.) kao srpska istoriografija, bez naučne argumentacije, interpretira kao srpsku bitku protiv Osmanlija, uključujući i ilirske hrišćane, jer Srbija, ni srpska srednjevekovna država tada nije postojala, kako Beograd propagira, oslanjajući se na laži i izmišljene činjenice".

"To je laž koju nažalost prihvata i dobar deo istorijskih institucija u Tirani i Prištini", naveo je Budžovi.

Naglasio je da Kosovo može da "odbrani državni suverenitet i zaštiti istorijsku istinu od flagrantnog zlostavljanja", proglašavanjem kompleksa Gazimestan spomenikom kulturno-istorijskog nasleđa Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: