Mediji: Znali su. Traže se ostavke

Beograd -- Programski saveti Istraživačke stanice Petnica traže ostavke uprave nakon objavljivanja slučajeva zlostavljanja devojčica u toj stanici, saznaju mediji.

Izvor: Blic
Podeli
IS Petnica
IS Petnica

Policija će tokom istrage povodom optužbi za seksualno uznemiravanje nekoliko bivših polaznica Istraživačke stanice Petnica saslušati bivšeg i sadašnjeg direktora, ali i obaviti razgovor sa bivšim radnikom S. (65), kojeg su devojke označile kao zlostavljača u periodu od 2003. do 2014. godine, naveo je "Blic".

Istražne radnje inicirao je viši javni tužilac u Valjevu, koji je policiji naložio da obavi razgovore s pređašnjim i sadašnjim direktorima ISP Vigorom Majićem i Nikolom Božićem, ali i, kako saznaje taj list iz pouzdanih izvora, sa bivšim radnikom Istraživačke stanice, kojeg su devojke u ispovesti nedeljniku “Vreme” označile kao zlostavljača i identifikovale kao "S".

Član Upravnog odbora Petnica: "Ovo je svinjarija" VIDEO

Slučaj "Petnica": "Velika ljaga"; "Motiv devojaka je da se to više ne desi"; Mogu li da dođu do pravde?

Napravljena grupa "Podrška hrabrim Petničarkama": Četiri jasna zahteva za upravu

Dok policija po nalogu tužioca prikuplja potrebna obaveštenja, nekoliko programskih saveta koji pokrivaju sektore naučnih oblasti koje se izučavaju u ISP, a koje čine mladi naučnici, nekadašnji polaznici ISP a sada postdiplomci, asistenti ili profesori, koji su angažovani kao predavači i vođe programa u ISP, zatražili su ostavke sadašnjih direktora, ali i Vigora Majića, koji je član Saveta ISP, najvišeg upravnog i kontrolnog tela ISP.

Kako saznaje "Blic", programski saveti smatraju da postoji jasna odgovornost rukovodstva institucije i da su bili upoznati sa prijavama zlostavljanih polaznica, "ali očigledno nisu umeli ili želeli da shvate razmere problema".

Uz to, kako smatraju, računar u kojem je "S" imao fotografije maloletnih ili tek punoletnih polaznica preformatiran je i time su fotografije, kao materijalni dokaz krivičnog dela, uništene.

"Blic" saznaje da će se u nedelju sastati i Upravni odbor ISP, koji će takođe razmatrati pitanje odgovornosti pojedinaca iz uprave zbog celog slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu