Mediji: Znali su. Traže se ostavke

Programski saveti Istraživačke stanice Petnica traže ostavke uprave nakon objavljivanja slučajeva zlostavljanja devojčica u toj stanici, saznaju mediji.

Izvor: Blic

Petak, 25.06.2021.

09:56

Mediji: Znali su. Traže se ostavke
IS Petnica

Policija će tokom istrage povodom optužbi za seksualno uznemiravanje nekoliko bivših polaznica Istraživačke stanice Petnica saslušati bivšeg i sadašnjeg direktora, ali i obaviti razgovor sa bivšim radnikom S. (65), kojeg su devojke označile kao zlostavljača u periodu od 2003. do 2014. godine, naveo je "Blic".

Istražne radnje inicirao je viši javni tužilac u Valjevu, koji je policiji naložio da obavi razgovore s pređašnjim i sadašnjim direktorima ISP Vigorom Majićem i Nikolom Božićem, ali i, kako saznaje taj list iz pouzdanih izvora, sa bivšim radnikom Istraživačke stanice, kojeg su devojke u ispovesti nedeljniku “Vreme” označile kao zlostavljača i identifikovale kao "S". Dok policija po nalogu tužioca prikuplja potrebna obaveštenja, nekoliko programskih saveta koji pokrivaju sektore naučnih oblasti koje se izučavaju u ISP, a koje čine mladi naučnici, nekadašnji polaznici ISP a sada postdiplomci, asistenti ili profesori, koji su angažovani kao predavači i vođe programa u ISP, zatražili su ostavke sadašnjih direktora, ali i Vigora Majića, koji je član Saveta ISP, najvišeg upravnog i kontrolnog tela ISP.

Kako saznaje "Blic", programski saveti smatraju da postoji jasna odgovornost rukovodstva institucije i da su bili upoznati sa prijavama zlostavljanih polaznica, "ali očigledno nisu umeli ili želeli da shvate razmere problema".

Uz to, kako smatraju, računar u kojem je "S" imao fotografije maloletnih ili tek punoletnih polaznica preformatiran je i time su fotografije, kao materijalni dokaz krivičnog dela, uništene.

"Blic" saznaje da će se u nedelju sastati i Upravni odbor ISP, koji će takođe razmatrati pitanje odgovornosti pojedinaca iz uprave zbog celog slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: