Napravljena grupa "Podrška hrabrim Petničarkama": Četiri jasna zahteva za upravu

Beograd -- Bivši polaznici i polaznice Istraživačke stanice Petnica obratili su se javnosti otvorenim pismom nakon navoda o seksualnom nasilju u toj stanici.

Izvor: B92
Podeli
Foto: IS Petnica
Foto: IS Petnica

Takođe, navodi se i da je na društvenoj mreži Fejsbuk napravljena grupa "Podrška hrabrim Petničarkama" koja je tokom prvog dana okupila 1.150 pratilaca.

Otvoreno pismo gupe prenosimo u celosti:

Klupko se odmotava: "Zašto niste zvali policiju?"; "Bili smo u šoku" i tako dalje

"Kul čika" iz Petnice godinama zlostavljao devojčice i sad mu niko ništa ne može

Božić: Istražni organi u Petnici, počelo davanje izjava

Mi, dugogodišnje polaznice i polaznici programa u Istraživačkoj stanici Petnica (IS Petnica), njene saradnice i saradnici, bivše i sadašnje rukovoditeljke i rukovodioci, ili kraće Petničarke i Petničari, ovim putem izražavamo bezrezervnu podršku mladim ženama koje su hrabro istupile i podelile iskustva seksualnog uznemiravanja i nasilja koje su doživele u Istraživačkoj stanici Petnica, kao i onima koje to još nisu učinile.

Žao nam je što je mesto koje je pretendovalo da bude oaza znanja i slobode učinilo tako malo da obezbedi vašu sigurnost i da vas zaštiti. Žao nam je što ste morale same da nosite teret traume svih ovih godina i što ste trpele pritiske da ne iznesete svoju priču javno. Upravo je vaš hrabri istup u javnost znak najveće podrške postojanju institucija kakva IS Petnica treba da bude – a to su institucije koje neguju naučno i kritičko mišljenje i koje štite svoje članice i članove.

Velika je hrabrost i snaga potrebna da se izađe u javnost i progovori o preživljenom seksualnom i bilo kom drugom obliku uznemiravanja i nasilja, a kada se to desi, naša je odgovornost kao članova petničkog kolektiva, ali i članova ovog društva, da vas podržimo u deljenju iskustava, kao i da se postaramo da se ono što vam se dogodilo više ne ponovi.

Važno je istaći da je za nasilje isključivo kriv nasilnik, ali takođe treba jasno ukazati na ulogu onih koji su svojim nečinjenjem pomogli nasilniku, uprkos obavezi i odgovornosti da garantuju za bezbednost učesnica i učesnika. Činjenica da se nasilje najčešće ne dešava u mračnoj ulici, već u familijarnom okruženju, pojašnjava zbog čega je nasilje nekad teško osvestiti, a zatim mu se i suprotstaviti. Stoga je krucijalno da se zajednički bavimo preispitivanjem sopstvenih odgovornosti i prepoznavanja neadekvatnih ponašanja i neblagovremenih reagovanja kako bi zajednički prostori bili jednako bezbedni i prijatni za sve.

Brojnim generacijama Petničarki i Petničara boravak u stanici bio je od izuzetne važnosti za dalji lični i profesionalni razvoj. Kako bismo očuvali takav prostor kritičkog mišljenja i budućim generacijama, potrebno je da Uprava IS Petnica odgovorno istupi i:

- ponudi javno izvinjenje svim žrtvama,
- sankcioniše sve umešane u objavljene slučajeve nasilja,
- osmisli plan obrazovnih i preventivnih aktivnosti kojima će se slične situacije sprečiti u budućnosti, te
- obezbedi mehanizme prijavljivanja nasilja koji štite žrtve, pružaju im adekvatnu pomoć i pokreću adekvatne interne procedure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu