Razgovor Vučića i Si Đinpinga privukao veliku pažnju kineskih medija: "Čelično prijateljstvo" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom u četvrtak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Izvor: B92

Petak, 25.06.2021.

10:31

Razgovor Vučića i Si Đinpinga privukao veliku pažnju kineskih medija:
Instagram/buducnostsrbijeav

Kineska televizija CCTV posvetila je razgovoru dva državnika veliku pažnju.

U izveštaju kineske telezvije navodi se da je tom prilikom Si Đinping rekao da srpski narod pripada onoj naciji koja visoko ceni i neguje prijateljstvo. Između Kine i Srbije postoji jako "čelično prijateljstvo", koje zaslužuje da ga čuvamo i razvijamo generacijama.

Obe zemlje se suočavaju sa prilikama i izazovima, a Kina je spremna da zajedno sa Srbijom polazeći od strateškog nivoa, kao i dugoročnog ugla, razmatra i razvija bilateralne odnose, na taj način da naši prijateljski odnosi budu s vremenom što čvršći, navodi se u prilogu.

Si Đinping je naglasio da se međusobno podržavamo u naporima u cilju očuvanja državnog suvereniteta i bezbednosti. Kina podržava put razvoja koji je narod Srbije izabrao. Obe strane treba brzo da unaprede "jedan pojas i jedan put" sa visokim kvalitetom, da razvijemo novi program saradnje i zajedno planiramo razvoj.

"Treba da budemo zajedno i u borbi protiv koronavirusa, u obnovi ekonomije i klimatskih promena. Kina je spremna da Srbiji pruži pomoć u borbi protiv korone ukoliko to bude potrebno", istakao je kineski predsednik.

Predsednik Vučić čestitao je stogodišnjicu osnivanja KP Kine. Kina je postigla veliki uspeh i postala bogata nacija. Takođe, Kina je značajan faktor u očuvanju mira i razvoja u svetu.

Vučić je izrazio uverenje da će KP Kine dalje voditi Kinu napred na putu socijalizma sa kineskom bojom. Kina je veliki prijatelj Srbiji. Prijateljski odnosi su sada na najvišem nivou, a Srbija je ponosna sa takvim "čeličnim prijateljstvom".

"Kina je pružala dugoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv korone i time još jednom doprinela jačanju i konsolidovanju prijateljstva. Srbija će aktivno učestvovati u "jedan pojas i jedan put" i da unapredi konkretnu saradnju u svim oblastima. Živelo prijateljstvo između Srbije i Kine", poručio je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: