Moskva poručila Britancima: "Biće strašnih posledica"; London: "Ništa neobično" VIDEO

Crnomorska flota Rusije je zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila hitac upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2021.

08:46

Moskva poručila Britancima:
Ilustracija: EPA-EFE/ SHAHZAIB AKBER

Naime, do incidenta je navodno došlo u sredu u Crnom moru. Prethodno je britanski razarač dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Rusije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao, navodi Ministarstvo odbrane te zemlje.

"Razarač URO 'Defender' britanske mornarice je 23. juna u 11:52, krećući se severozapadnim delom Crnog mora, prešao državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent“, piše u saopštenju. Nakon toga, kako navodi Ministarstvo, pogranični brod ruske flote je ispalio dva hica upozorenja u 12.06 i 12.08, nakon čega je, u 12.19, avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravu kretanja britanskog razarača.

Zvanični London je, međutim, posle demantovao da je došlo do incidenta.

Međutim, rusko ministarstvo objavilo je snimak na kome se navodno vidi trenutak kako ruske snage ispraćaju britansko borbeno plovilo.

Kako prenosi "Sputnjik", jutros se oglasilo i ruska diplomatija.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo je da ako neko bude sproveo slične provokacije kao što je to bilo u slučaju sa britanskim razaračem, suočiće se sa "strašnim posledicama", naveo je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Nije bilo hitaca

Britanija je danas saopštila da ljudi ne treba da se povode izjavama Rusije u vezi incidenta sa britanskim razaračem u Crnom moru, jer ničeg neobičnog, pa ni hitaca upozorenje nije bilo.

Britanija je danas pokušala da ublaži jučerašnji incident osporavanjem ruskih navoda o događaju, sa tvrdnjom da nije ispaljen nijedan hitac upozorenja u blizini britanskog razarača „Difender" koji je navodno ušao u ruske teritorijalne vode u blizini Krima.

"„Mislim da u ovom konkretnom slučaju nema ničega što bi ljude trebalo previše da zanima"“, rekao je britanski ministar za zaštitu životne okoline Džordž Justis, prenosi Rojters.

On je naveo da nije bilo pucanja u znak upozorenja, već da se odvijala vežba gađanja , i da nije neobično da Rusi to rade na ovom području, pa incident u tom smislu nije posebno neobičan. Vlasti u Moskvi objavile su juče da su patrolni brod i borbeni avion ispalili upozoravajuće hice u blizini britanskog razarača „Difender", jer je navodno ušao u ruske teritorijalne vode u blizini Krima, što je Britanija demantovala.

London tvrdi da je brod prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom, odbacujući navde Rusije da je ruska mornarica ispalila hice upozorenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: