"Tražim zabranu ustaškog pozdrava"

Predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus je, u ime hiljada žrtava koje su stradale pod ustaškim pozdravom "Za dom spremni", zatražio njegovu zabranu.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2021.

20:41

Ilustracija: EPA-EFE/ LYNN BO BO

Povodom Dana sećanja na Jadovno 1941., Kraus je zatražio i zabranu ustaških simbola i negiranja ustaških zločina.

"Na ovom mestu tražim u ime hiljada i hiljada onih koji su pod pokličem ''Za dom spremni'' završili svoje živote ovde i u ostalim ustaškim logorima smrti na teritoriju NDH ili su odvedeni u nacističke logore smrti, zabranu upotrebe tog ustaškog pozdrava, ustaškog znamenja i simbola, kao i zabranu negiranja ustaških zlocina i postojanja koncentracionih sabirnih i logora smrti", rekao je Kraus na obeležavanju, prenosi Hina.

U Hrvatskoj se danas obeležava Dan sećanja na Jadovno 1941., odnosno 80 godina od stradanja 38.000 pravoslavnih Srba u kompleksu logora smrti Nezavisne Države Hrvatske Gospić-Jadovno-Pag.

U jamama na Velebitu, i gubilištima na ostrvu Pag, tokom četiri meseca ustaše su likvidirale 42.000 ljudi - Srba, Jevreja i Roma, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: