"Bilo bi dobro da se poslanici Hrvatske u Evropskom parlamentu prestanu brukati"

Član Predsedništva BiH, Željko Komšić, pozdravio je odbacivanja amandmana poslanika iz Hrvatske u Evropskom parlamentu na Predlog izveštaja o BiH

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.06.2021.

15:42

Default images

Odbačen je njegov amandman koji se odnosi na konstitutivnost naroda.

"To je bilo i očekivano s obzirom na činjenicu da to navodno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Evropskog suda za ljudska prava", kazao je Komšić, već se kako je dodao, izričito se nalaže da se taj princip odbaci.

"Bilo bi dobro da se poslanici Hrvatske u Evropskom parlamentu prestanu brukati i da malo više čitaju presude Evropskog suda za ljudska prava, Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU i ostale relevantne dokumente", ocenio je Komšić.

Nepihvatanje amandmana, ocenio je on, veliki je politički poraz za hrvatsku diplomatiju, jer nije spomenuta ni konstitutivnost niti "legitimno predstavljanje".

"Nekada je to u Bosni i Hercegovini bilo teško i reći - odmah vas napadnu. Danas se Evropski parlament jasno izjasnio o tom pitanju", istakao je Komšić.

On je rekao da je to "poruka koju Zagreb treba dobro primiti k znanju, jer je sada jasno da etnički koncept koji forsiraju u Bosni i Hercegovini, nije prihvatljiv za EU".

Komšić je još kazao da očekuje da u Evroparlamentu danas bude usvojena Rezolucija o BiH.

Hrvatski zvaničnici, kao i predstavnici najjače hrvatske stranke u BiH, HDZ BiH, dovode u pitanje legitimitet Komšića kao hrvatskog člana Predsedništva BIH jer je izabran većinski bošnjačkim glasovima na opštim izborima 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: