Klupko se odmotava: "Zašto niste zvali policiju?"; "Bili smo u šoku" i tako dalje

Odmotava se klupko seksualnog zlostavljanja devojčica u Istraživačkoj stanici Petnica. Postavlja se pitanje i kako niko iz te stanice nije pozvao policiju.

Izvor: Blic

Četvrtak, 24.06.2021.

11:45

Klupko se odmotava:
Ilustracija: Depositphotos/vkarafill

Pet devojaka su, kako navode u ispovestima za nedeljnik Vreme, u periodu od 2003. do 2014. iskusile seksualno nasilje od istog zlostavljača u ovoj ustanovi, preneo je "Blic".

Vreme navodi da je reč o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, a metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene i pretnje. Metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene, pretnje... U dva slučaja je došlo i do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju, preneo je "Blic".

Nikola Božić, direktor Istraživačkog centra Petnica i Vigor Majić, osnivač i bivši direktor Petnice, govorili su za "Vreme" o ovim dešavanjima i tom prilikom su rekli da nisu nikada prisustvovali fotografisanjima kojima s einače sporni nasilnik označen kao S. bavio.

Božić kaže da ne zna ništa o bilo kakvom incidentu iz 2014. godine. "Prvu informaciju da se nešto događa dobio sam 2017, kada sam već bio pomoćnik direktora za programe. Kada se ta devojka pojavila, razgovor je počeo sa mnom, odmah sam uključio Vigora Majića. S. je odmah uklonjen iz Petnice, a 2018. je sa njim sporazumno raskinut radni odnos", kaže Božić za Vreme.

Na pitanje zašto nije pozvana policija, Božić je rekao da prijave nema bez pristanka žrtve. A na pitanje da su mogli da prijave da u Stanici postoji čovek koji pravi fotografije nagih maloletnica, Božić je rekao: "Iskreno, bili smo u šoku i nismo se setili toga".

"To je bio jako težak proces, ja sam bio izuzetno šokian, pozvao sam Vigora da dođe odmah, jer nije bio u Stanici. To što je S. uradio, ne mogu ni da razumem, ni da podržim, a kamoli da skrivam. Imali smo dilemu oko davanja otkaza, jer smo smatrali da bi po Zakonu o radu sudskim putem bio vraćen na posao. Zato je na kraju dogovoren sporazumni raskid. Ja sam tada rekao i to i danas mislim: ako Petnica treba da stane iza osobe koja nešto tvrdi, Petnica će da stane iza te osobe", rekao je Božić i dodao:

"Mislim i na osobe koje su se javile 'Vremenu i na sve druge. Za 40 godina, 4.000 seminara, 30.000 ljudi, mi pričamo o jednoj situaciji, a možda ima drugih za koje ne znamo", kaže između ostalog Božić.

Takođe je rekao da su mu se jedna ili dve devojke javile, mimo incidenta iz 2017. i da je od rukovodilaca čuo da "S. fotografiše i da deci to smeta".

"Nismo čuli ništa o seksualnom nasilju, ali jesmo da je neprijatno, grubo, da ima grubih reči. Nismo imali predstavu da tu ima ozbiljne agresije i ovoga (seksualnog nasilja). Nisam čuo ni za kakvo vrištanje i izletanje iz dvorišta", tvrdi Božić.

Vigor Majić je, piše Vreme, odmah razgovarao sa S., ali on je negirao da je bilo čega drugog osim problema sa tekstovima, da deca teško prihvataju njegove sugestije i obećao da više nema problema.

"U vreme kada smo odlučili da ga izbacimo, imao je blizu 60 godina, vraća se u Valjevo, ostaje bez posla. Nije lako izbaciti nekoga na ulicu. Nisam stručan, ali mi je prolazilo kroz glavu da li ću nositi na savesti njegov život ako budem pregrub. Bilo me je strah. Ali, odlučili smo da on više ne sme da ima kontakt sa decom. Od 2014. više nije vodio programe, ostavili smo samo da radi 'Petničke sveske', bio je jako predan u tome", rekao je za Vreme Majić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: