"Kul čika" iz Petnice godinama zlostavljao devojčice i sad mu niko ništa ne može

Beograd -- Nedeljnik "Vreme" objavio delove svedočenja devojaka koje su trpele torturu i zlostavljanje u istraživačkoj stanici Petnica.

Izvor: Blic
Podeli
IS Petnica
IS Petnica

One su se okupile s pitanjem "a šta ćemo mi", kada je u javnost isplivao slučaj učitelja glume Mike Aleksića, preneo je "Blic".

Neke od njih poznavale su se odranije, a neke nisu, navodi se dalje i dodaje da ih je sve povezalo seksualno nasilje koje su, kao maloletne ili tek punoletne preživele u istraživačkoj stanici Petnica.

One su za zlostavljača navele ime istog čoveka, a neke od njih su upravi istraživačke stanice prijavile odmah šta se dogodilo, a neke nekoliko godina kasnije, dok je ostatak žrtava to učinio početkom ove godine.

"Blic" piše da su one prvo pokušale ove zime da ceo slučaj prijave policiji. Međutim, svi advokati koje su konsultovale rekli su im da je kod svih devojaka nastupila zastara. Nakon što ih je Autonomni ženski centar, koji su takođe kontaktirale, uputio u detalje čitave procedure, što podrazumeva moguću retraumatizaciju i nemoguću zaštitu identiteta, shvatile su da nisu spremne da prolaze kroz tako mučan proces.

One su se ipak odlučile da izađu u j avnost sa svojom pričom iz uverenja da stanica nije bezbedno mesto jer uprava više štiti nasilnika nego njih.

Prema saznanjima "Vremena", žrtava koje su se nekom poveravale ima vše od 20, a bitna je i 2017. godina kada je Petinca raskinula radni odnos sa čovekom kog imenuje kao svog zlostavljača.

Seksualno nasilje u Petnici? Božić za B92.net: Vreme je da se priča

Sve sagovornice "Vremena" kao nasilnika imenovale su muškarca S. koji je bio predstavljen kao ogroman autoritet i omiljena osoba u stanici, a bio je zadužen da pregleda radove koje su polaznici i polaznice pisali tokom seminara i Letnje naučne škole u Petnici.

Žene koje su se oglasile kao njegove žrtve, ali i predstavnici uprave koji su pristali da govore za "Vreme" opisuju ga na isti način: bio je čudan i mračan, često grub i ciničan, ali je imao harizmu zbog koje su mnogi voleli da budu u njegovom društvu.

Organizovao je sedeljke na kojima se okuplja kul ekipa. I mnogi su želeli da se nađu u njegovom krugu odabranih. Uvek je tu bilo mnogo vina, što je tinedžerima i adolescentima imalo dodatnu čar.

Apsolutno svi sa kojima je "Vreme" razgovaralo, i zvanično i nezvanično (za potrebe ovog teksta obavljeno je osam zvaničnih i više od 30 nezvaničnih razgovora), kažu da su znali da S. fotografiše devojke.

Prva sagovornica "Vremena" kaže da je u vreme kada se njen slučaj dogodio u Petnici bilo prilično uobičajeno i normalno da se fotografije gledaju na sedeljkama poznatim kao "bleja sa S"

Dodaje i da se osećala posebno jer joj je S. ukazao takvo poverenje.

"Nisam želela nage slike, ali mislila sam da je to uslov da budem deo kul ekipe. S. je fotografisao još jednom: Proveli smo nekoliko sati u šetnji oko Stanice kada me je S. fotografisao obučenu i sa tankim prozirnim materijalom preko nagog tela. Strahovala sam da će neko naići, bilo me je sramota...Samo sam želela da se to što pre završi i da idemo iz šume."

Druga sagovornica "Vremena" opisuje da je prošla kroz standardni obrazac obrazac koji je S. primenjivao za vrbovanje devojaka kojima je pregledao naučne radove.

"Prvi put sam ga videla sa 15 godina kada mi je sređivao rad. Znala sam da slika polaznice, da su ponekad na slikama gole i da u Petnici vlada nekakvo uverenje da treba da ti bude čast ako ti ponudi da se slikaš", navodi ona.

"Dok pregleda rad, ti si zatvorena s njim u tom ćumezu u kom živi, naizmenično te hvali i priča ti da si glupa. Onda u pauzi uzme foto-aparat. Ako kažeš da nećeš, preti da ti neće objaviti rad", govori jedna od polaznica i dodaje da je njoj bilo "predstavljeno kao da je normalno" da S. fotografiše decu.

Leta 2014, jedna od polaznica odlazi kod S. i on je tera da pije alkohol, preti joj da skine brushalter, pokušava nasilno da joj smakne bretelu majice.

Postoje fotografije na kojima ova devojka sklupčana plače na stolici. Konačno je pobegla i zavrištala, što je alarmiralo okolinu i dovelo do prvih pokušaja da se deca zaštite. Reagovao je Tomica Mišljenović, tadašnji rukovodilac seminara biologije, i obavestio upravu. Tada dolazi informacija da je sa S. razgovarano i da se "neprihvatljiva situacija više neće ponoviti". Mišljenović kaže da je tada svojim polaznicima uveo praksu da se kod S. odlazi samo u grupi. To su uradili još neki rukovodioci programa, ali ne svi.

Jednu od polaznica S. je pozvao na vino, otišla je s dečkom. Kada je dečko otišao da spava, S. ju je izvređao, da je zanima samo seks, sve vreme je terajući da pije.

"Govorio je da mora da me kazni. Naterao me da se skinem, govorio mi koje poze da zauzimam. Sve vreme me prisiljavao da pijem, prolila sam vino po sebi u jednom trenutku. Naterao me da odem da se tuširam, i gledao me dok sam se tuširala. Onda me je opet polio vinom i oterao na tuširanje. Tek kada je moj dečko počeo da se budi, prestao je", ispričala je ona.

Naredne godine, ova devojka dolazi u Petnicu u nameri da se raspravi sa S., od kojeg dobija "tužnu priču o ženi, ratištu, deci". Tu pravi pauzu u priči. Kasnije ga sreće, preprečivao joj je put i situacija je bila preteća, ali je od njega dobila USB stik sa svojim slikama.

"Videla sam sve fotografije. One za koje sam znala kada su nastale, i fotografije sebe bez svesti. Potpuno gole. Stavljao je na mene jabuke, tkanine, premeštao moje telo u razne poze", priča ona i dodaje da su te slike nastale kada je došla kod njega da razgovaraju. Samo nagađa kako je ostala bez svesti, da li zbog alkohola ili jakog anksioznog napada.

Odlazi u upravu i prijavljuje osnivaču i bivšem direktoru Vigoru Majiću i direktoru Nikoli Božiću šta se dogodilo. Odgovaraju joj da je s njim razgovarano, da je on težak čovek, pa i suicidalan. Kažu joj da je hard-disk sa fotografijama "sklonjen". Tokom celog tog razgovora, S. stoji ispod prozora i sluša. Iste godine, s njim je sporazumno raskinut radni odnos, ali naredne godine ovu devojku zove koleginica i govori joj da je S. upravo u Petnici.

Zvanično, od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom Petnica, ali mejl prepiske u koje je "Vreme" imalo uvid pokazuju da je aktivno učestvovao u izradi "Petničkih svezaka". Uprava navodi da su ga angažovali honorarno jer su čuli da je u teškoj materijalnoj situaciji, i da nije imao nikakav kontakt s decom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu